Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi obnovili posvetu Filipina Blaženoj Djevici Mariji

Valenzuela (IKA)

Filipinski biskupi su u srijedu, na blagdan Gospe Fatimske, obnovili posvetu svoga naroda Bezgrešnom Srcu Marijinu, objavio je Vatican News.

Posveta Filipina Bezgrešnom Srcu Marijinu trebala je biti obnovljena u Nacionalnom svetištu Gospe Fatimske u Valenzueli, u biskupiji Malolos, u zajedništvu nazočnih biskupa i vjernika. Međutim, iako su posvetu odlučili obnoviti zbog pandemije koronavirusa, upravo zbog mjera za sprječavanje njegovog širenja, to nije bilo moguće. Zato je svečanost iz svetišta Gospe Fatimske prenošena uživo. Preko medija su se međusobno povezali biskupi i svećenici u svojim biskupijama i župama te vjernici diljem Filipina.

Na početku su zajedno molili krunicu koju su naizmjence predmolili biskupi. Zatim je predsjednik Filipinske katoličke biskupske konferencije Romulo Geolina Valles, nadbiskup Davaa, u Nacionalnom svetištu predvodio čin posvete i uputio prigodnu poruku. Uslijedio je vrhunac slavlja, sveta misa koju je predslavio biskup Malolosa Dennis Cabanada Villarojo.

Ostali biskupi i svećenici u svojim su katedralama i crkvama istovremeno izmolili čin posvete i slavili euharistiju.

Filipinski su biskupi prethodno posvetili svoj narod Blaženoj Djevici Mariji 2013. godine. Rektor filipinskoga Nacionalnog svetišta Gospe Fatimske, o. Gener Garcia, objasnio je kako je to učinjeno u Godini vjere. To je Filipincima ujedno bila prva godina devetogodišnje priprave za proslavu 500. obljetnice dolaska Evanđelja na njihovo otočje.

Filipinci su „ljudi zaljubljeni u Mariju“ kazao je o. Garcia. „Mi smo narod koji je vrlo pobožan Gospi, zovemo ju Mama Marija, Naša Majka“, dodao je. „Ponovno posvećujemo zemlju, svoje obitelji i same sebe Bezgrešnom Srcu Marijinu, da se sjetimo kao je Mama Marija s nama na ovom putu vjere i vodi nas svomu Sinu“, rekao je za Vatican News.