Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi povjerili Italiju Blaženoj Djevici Mariji

Caravaggio (IKA)

Prvoga dana Marijinog mjeseca svibnja, talijanski su biskupi svoju zemlju povjerili Majci Božjoj kao znak spasenja i nade u vremenu pandemije korona virusa, objavljeno je na službenim stranicama Talijanske biskupske konferencije.

Nakon što je predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Basseti primio stotine pisama u kojima su talijanski vjernici izrazili želju da se Italija pogođena pandemijom koronavirusa posveti Mariji, talijanski su biskupi odlučili to i učiniti na spomendan sv. Josipa Radnika, zaručnika Blažene Djevice Marije. Kardinal Basseti je ustvrdio da „pastiri imaju zadaću vođenja svojih stada, kršćanskoga puka, ali često kršćanski puk pogura pastire, kao što se dogodilo u ovom slučaju“, prenosi portal Avvenire.

Zbog ograničenja kretanja koja su na snazi u Italiji, čin posvete je u ime svih talijanskih biskupa predvodio biskup Cremone Antonio Napolioni. Biskupi su za mjesto posvete izabrali svetište Gospe od Izvora u Caravaggiu koje se nalazi u cremonskoj biskupiji, u pokrajini Bergamo, u srcu Lombardije – području koje je bilo najteže pogođeno pandemijom koronavirusa.

Uz sam čin povjeravanja cijele Italije zaštiti Majke Božje, razmatrala su se žalosna otajstava svete krunice popraćena tekstovima pape Franje o Mariji, objavljuje Chiesa Cattolica Italiana.

Gospu od Izvora koja se u 15. stoljeću ukazala u Caravaggiu štuje se i Hrvatskoj zahvaljujući doseljenicima iz okolice Bergama koji su u 18 st. u Tisnom na otoku Murteru podigli crkvicu poznatu kao svetište Gospe od Karavaja.