Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Splitske metropolije razmotrili osnivanje Ureda za zaštitu maloljetnika i aktualnosti o udomiteljstvu

Dubrovnik (IKA)

Sastanak biskupa Splitske metropolije održan je 8. veljače u biskupskom domu u Dubrovniku. Biskupi su razmotrili prijedlog smjernica za osnivanje Metropolijskih ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Analizirali su odredbe financijskog sustava u metropoliji, neka pitanja administrativne naravi te razgovarali o unaprjeđenju zajedničkih pastoralnih aktivnosti na području metropolije.

Biskupi su razmotrili i aktualnosti vezane uz odluku i rješenje Ustavnoga suda kojim je odbijen zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i kojim nisu prihvaćeni prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom određenih članaka Zakona o udomiteljstvu. Smatraju kako je, kad se govori o udomiteljstvu, u komentarima, zakonodavstvu i praksi uvijek važno u prvom redu isticati i voditi se pravima i najboljim interesom djeteta, odnosno interesom drugih korisnika udomiteljstva, odraslih, starijih, nemoćnih te osoba s mentalnim i drugim poteškoćama, a ne nekim drugim interesima.

Na sastanku su uz splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Marina Barišića, sudjelovali biskupi: dubrovački Mate Uzinić, šibenski Tomislav Rogić i hvarski Petar Palić.

Nakon sastanka biskupi su se uputili u Kotor na vanjsku proslavu sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije, koja je u sastavu Splitske metropolije.