Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupijska klasična gimnazija „Ruđer Bošković“ održala 10. Međunarodni znanstveni dan za male istraživače

Dubrovnik (IKA)

„Međunarodni znanstveni dan za male istraživače – International Masterclasses“ održan je deseti put u petak 15. ožujka 2024. u Dubrovniku, u organizaciji Biskupijske klasične gimnazije „Ruđer Bošković“.

Riječ je o jedinstvenom programu CERN-a koji u Dubrovniku provodi BKG i voditeljica projekta dr. sc. Marlena Ćukteraš, u suradnji sa znanstvenicima s Instituta „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, prirodoslovno-matematičkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Splitu te Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Program za učenike, osim u Klasičnoj gimnaziji, organiziran je na RIT Croatia i Sveučilištu Dubrovnik koji su ustupili svoje prostorije i laboratorije za predavanja i analizu eksperimenata.

U okviru manifestacije u Lazaretima je navečer održana javna tribina „Izazovi znanosti“ na kojoj su gostovali znanstvenici: prof. Vuko Brigljević, prof. Saša Ceci s Instituta „Ruđer Bošković“, prof. Toni Šćulac s PMF-a u Splitu, prof. Nikola Godinović s FESB-a i dekan PMF-a u Zagrebu prof. Mirko Planinić te učenici srednjih škola i njihovi profesori.

Znanstvenici su upoznali učenike, od kojih će neki možda krenuti u znanstvene vode, s izazovima koji su pred njima u obrazovanju i radu. Moderatorica tribine bila je profesorica Ćukteraš.

Masterclass svake godine okuplja više od 15 tisuća učenika iz cijelog svijeta ujedinjenih u projektu potrage za Higgsovim bozonom.

Organizacija 10. Masterclassa u Dubrovniku održana je pod pokroviteljstvom zaklade „Kaboga Stiftung“ i Ive Felnera, koji su i ovog puta prepoznali značaj ovakvih događanja za mlade.