Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupijski dan u Požegi

Požega (IKA )

U Požegi je 22. rujna pod predsjedanjem požeškog biskupa Antuna Škvorčevića o 21. obljetnici uspostave Požeške biskupije održan Biskupijski dan, na koji su se okupili dijecezanski i redovnički svećenici, đakoni, redovnice, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri, bogoslovi i svećenički aspiranti, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji pričesti, članovi crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije.

Program je započeo radom sudionika podijeljenih u četiri skupine. Sudionici prve skupine: svećenici, redovnici, đakoni, redovnice, bogoslovi i sjemeništarci, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, okupili su se u velikoj Dvorani Sv. Terezije Avilske. Nakon molitve Trećeg časa biskup je otvorio Biskupijski dan te se u govoru osvrnuo na iseljavanje, posebice mladih iz naše domovine. „Znamo dobro da upirući prste u tu pojavu i prebacujući odgovornost na druge, ne popravljamo to stanje nego ga na svoj način pogoršavamo. Pozivam vas stoga na molitvu za Božje svjetlo u duši svakog čovjeka, i onih na vlasti, kako u donošenju životnih odluka ne bi bili zarobljeni sebičnim mislima i opredjeljenjima“, potaknuo je biskup. Zahvalio je svećenicima i vjeroučiteljima što ništa u Crkvi ne obezvrjeđuju, nikoga ne podcjenjuju, ne troše vrijeme i snage na zle razgovore, a još manje na ogovore i klevete, nego sa svom dobrohotnošću i u najtežim životnim prilikama tragaju za onim što je Božje te u slobodi srca iskreno surađuju međusobno i s biskupom u evanđeoskom služenju čovjeku „kojemu je i na ovim našim prostorima potreban Bog, njegovo svjetlo i snaga“.

Prof. dr. Vladimir Dugalić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu održao je izlaganje „Jesmo li Crkva izlaska?“ Ustvrdio je da bez provođenja u život socijalnog nauka Crkve, temeljnim sredstvom kojim Crkva može evangelizirati civilno društvo, nema Crkve izlaska. Socijalni nauk Crkve treba se oživotvoriti u župnim zajednicama, koje ne smiju ostati zatvorene u same sebe, nego se trebaju otvoriti prema svim čimbenicima društva u kojem se nalaze. Župa je kao benzinska pumpa, slikovito je rekao predavač, na kojoj se vjernici napunjaju duhovnim gorivom, a to je socijalni nauk Crkve i milost presvete euharistije, i tako ispunjeni unose evanđeoske vrijednosti u sva područja civilnog društva: od zakonodavstva i tržišnog gospodarstva, preko odgojno-obrazovnog sustava, do humanitarnoga djelovanja i društvenog angažmana u najširem smislu riječi. S tim u svezi dr. Dugalić naglasio je da poslanje svećenika nije baviti se politikom u užem smislu, a još manje nekim biznisom, nego odgajati vjernike laike za društveni angažman, to jest da se nadahnuti evanđeljem aktivno zauzimaju za socijalnu pravednost i ljudsko dostojanstvo. Sudionici druge skupine: članovi župnih pastoralnih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji pričesti te članovi molitvenih zajednica okupili su se u franjevačkoj crkvi Duha Svetoga. Njima su prigodnu riječ uputili prof. Ana Matković, voditeljica Centra Požeške biskupije „Pro vita et familia“, stalni đakon Zdravko Ticl, povjerenik za lektore i izvanredne služitelje pričesti te Ivan Popić, ravnatelj biskupijskog Caritasa. Članovi župnih ekonomskih vijeća tvorili su treću skupina koja je svoj program imala u crkvi Sv. Lovre. Njima su Robert Mokri, ekonom Požeške biskupije, i Milan Vidaković, član Biskupijskog ekonomskog vijeća, govorili o upravljanju crkvenim vremenitim dobrima i ulozi koju pritom imaju župna ekonomska vijeća. U četvrtoj skupini bili su djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije, te članovi katoličkih udruga i pokreta. Oni su okupili u maloj Dvorani Sv. Terezije Avilske. O mjestu katoličkih škola u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske govorila im je prof. dr. Jasminka Buljan Culej.

Nakon rada po skupinama i kratkog odmora uslijedio je u katedrali program za sve sudionike, kojim je moderirao Ivica Žuljević, voditelj Biskupijskog ureda za katoličke škole, koji je izvijestio o zaključcima rada četvrte skupine o mjestu i ulozi katoličkih škola u odgojno-obrazovnom sustavu u Republici Hrvatskoj. Potom je Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda i voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije, priopćio zaključke rada druge i treće skupine te iznio smjernice za pastoralno djelovanje na području naviještanja Božje Riječi, liturgije i molitvenog života, i na području karitativnog djelovanja. Marijan Pavelić, povjerenik za duhovna zvanja i za medije, te Krunoslav Siroglavić, povjerenik za mlade, izložili su pastoralni plan predviđenih aktivnosti u svojim povjerenstvima.

Središnja točka Biskupijskog dana bilo je zahvalno euharistijsko slavlje, koje je predvodio biskup Škvorčević. Tumačeći Isusovu prispodobu o sijaču u evanđelju, biskup je okupljene potaknuo da se na Biskupijskom danu o 21. obljetnici uspostave Biskupije zapitaju „kako stoji sa sijanjem i umiranjem u našem osobnom životu, jer se po sjetvi prosuđuje kakva će biti žetva, do kamo ćemo konačno izrasti“. Svećenike, đakone i vjeroučitelje upozorio je da „uvijek postoji opasnost da mi kojima je povjerena navjestiteljska služba pretvorimo Božju Riječ u površni komentar svjetskih zbivanja i ilustraciju ljudske nemoći, a ona treba biti u nama kvasac, svjetlo, sol zemlje“. Potaknuo je na molitvu „da svi mi poslanici požeške mjesne Crkve budemo ponizni služitelji Božje Riječi, uvijek svjesni da nismo moćni dati sjemenu životnu snagu rasta, nego da to uvijek ostaje Božje djelo“.

„Na nama je pitati se kakvi smo Božji suradnici, kako sijemo, kako zalijevamo i okapamo, kakvo smo mi osobno tlo Božjoj riječi, može li ona na njemu uhvatiti korijena, rasti i donijeti stostruki plod. Zapitati se još valja jesmo li možda kao svećenici na neki način i mi oslijepili te zbrajamo neke činjenice koje ne idu dalje od onoga što može – odnosno ne može – čovjek, i pravimo neke račune, pokatkad i obračune i s Crkvom, i s papom i biskupom, i s drugim svećenicima, sa svime i svakim, te smo postali žrtve vlastitog cinizma, zarobljenici površnosti. Oči su nam potrebne koje u poniznosti vide kako usred ljudskih nemoći i bezizglednosti raste u nama Božja stvarnost po Riječi kojoj vjerujemo i koju naviještamo, te pomažemo ljudima da i oni to vide, i ne izgube nadu. Ljudi vjere, pripadnici Isusove Crkve, svećenici budna duha i suradnici dara Božjega veliki su dobrotvori hrvatskog čovjeka i društva kad se svojom duhovnošću izdignu iznad osrednjosti, vjerodostojno svjedoče Isusa Krista i tako služe zajedništvu usred svijeta mučenoga bezbrojnim podjelama i razdorima“, istaknuo je požeški biskup.

Biskup je zaslužnim vjernicima uručio biskupijsku medalja s poveljom zahvalnosti: Mirku Androševiću, iz župe sv. Luke Evanđelista u Novskoj, Mariji Cerić iz župe Rođenja BDM u Podravskoj Moslavini, Stjepanu Ćišku iz župe sv. Nikole Biskupa u Pleternici, Ivanu Sporinskom iz župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama, i Ljubi Šolić iz župe sv. Terezije Avilske u Požegi i profesorici glazbene kulture u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi. Generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević, uime svih nazočnih čestitao je biskupu 21. obljetnicu uspostave Požeške biskupije i njegova biskupskog ređenja.