Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupska sinoda jutros počela molitvom za mir

Vatikan (IKA)

Molitva za mir u svijetu, posebno za područja koja su u ovom trenutku razdirana sukobima, uzdignuta je u četvrtak, 12. listopada ujutro iz Dvorane Pavla VI., prije početka radova na Sinodi o sinodalnosti, prenosi Vatican News.

Molitvu je predvodio kardinal Louis Raphaël Sako, kaldejski katolički patrijarh, koji je sve nazočne potaknuo da mole za mir u svijetu, posebno u Svetoj zemlji, ali i u Ukrajini. Spomenuo je i nasilje u Iraku, Iranu te u Libanonu. Narod čeka s mnogo nade da će živjeti dostojanstveno i u bratstvu, a ne uvijek u strahu i zabrinutosti. Sinodalnost znači također solidarnost sa svima koji strahuju i koji pate, rekao je kardinal Sako.

Molitva Margaret Karram

Potom je još jednu molitvu izmolila Margaret Karram, Palestinka, predsjednica Pokreta fokolara. Gospodine, molimo te za Svetu zemlju, za stanovništvo Izraela i Palestine koje je pod pritiskom neviđenoga nasilja, za žrtve, posebno djecu, za ranjene, za taoce, za nestale i njihove obitelji, kazala je te potaknula da u ovim trenutcima tjeskobe i neizvjesnosti svi svoj glas sjedine s Papinim i glasom onih koji diljem svijeta mole za mir.

Margaret Karram spomenula se i drugih zemalja na Bliskom istoku koje žive u teroru i razaranju. Pomozi nam, Gospodine, da se posvetimo izgradnji bratskoga svijeta kako bi ti narodi, kao i oni koji se nalaze u takvim prilikama sukoba, nestabilnosti i nasilja ponovno pronašli put poštovanja ljudskih prava, gdje su pravednost, dijalog i pomirenje prijeko potrebna sredstva za izgradnju mira, rekla je predsjednika Pokreta fokolara.

Završna molitva

Na kraju, blagoslov i završnu molitvu Bogu upravio je patrijarh Sako. Daj da cijelo čovječanstvo… bude jedna obitelj, bez nasilja, bez apsurdnih ratova i s bratskim duhom, da živi ujedinjena u miru i slozi, rekao je kardinal Sako.

Prošle subote molitva za Armeniju i Gorski Karabah

Prošle je subote, 7. listopada, molitvu izrekao nadbiskup Khajag Barsamian, predstavnik Armenske apostolske Crkve u Rimu, posebno za stanovništvo južnoga Kavkaza. U ovom potresenom i uznemirenom svijetu, rekao je nadbiskup, smiluj se zemljama koje sada pate zbog rata, nepravde, boli i nasilja, posebno tvojim svetim zemljama Armeniji i Artsakhu, što na armenskom jeziku označava Gorski Karabah. Smiluj se bolesnima, ožalošćenima, beskućnicima i siromašnima, migrantima i izbjeglicama; neka tvoja ljubav i tvoja pravednost budu ukorijenjeni na zemlji, rekao je nadbiskup Barsamian.

Ključne riječi:
Biskupska sinoda molitva za mir