Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupski vikar za kler pohodio sjemeništarce Varaždinske biskupije

Zagreb (IKA)

Sjemenišnu zajednicu na zagrebačkoj Šalati u utorak 1. prosinca pohodio je preč. mr. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije, želeći se susresti sa sjemeništarcima Varaždinske biskupije te im na taj način posvjedočiti blizinu, brigu i skrb u osobi njihova dijecezanskog biskupa Bože Radoša.

Susret je započeo u prostoru svečane dvorane Sjemeništa dobrodošlicom koju je preč. Košćaku uputio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković upoznavši visokog gosta Varaždinske biskupije s trenutačnim životom i aktivnostima kao i završetkom obnove kompleksa Sjemeništa nakon potresa od 22. ožujka ove godine.

U Sjemeništu trenutačno borave šestorica kandidata iz Varaždinske biskupije (župe: Ivanec, Beletinec, Madžarevo, Reka i Đurđevac) i to po jedan pitomac u prvom i četvrtom razredu, a po dvojica u drugom i trećem razredu srednje škole. Od šestorice kandidata četvorica pohađaju Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti, jedan kandidat je član Tehničke škole Zagreb (smjer: logistika i špedicija), a jedan kandidat pohađa ŠC „Vinko Bek“ (smjer: poslovni tajnik). Geografski gledano, kandidati pripadaju najviše prostorima Hrvatskog zagorja i Podravine, dok prostor Međimurja nema za sada niti jednog kandidata u sjemeništu. Uz šestoricu pitomaca, u „sjemeništu malenih“ djeluje i vlč. Petar Mlakar u službi duhovnika, koji je ujedno svećenik Varaždinske biskupije.

Biskupski vikar predstavio je ukratko sjemeništarcima svoju službu i ciljeve rada kako unutar klera tako i unutar onih koji se pripremaju postati njegov sastavni dio, a to su prije svega sjemeništarci i bogoslovi Crkve varaždinske. Ohrabrio je sjemeništarce da ustraju na započetom putu intelektualne i duhovne formacije te da iskoriste ovo vrijeme adolescencije za promišljanje i donošenje važnih životnih odluka o budućem pozivu i poslanju. Ujedno je zahvalio odgojiteljima na svemu što čine za povjerene im kandidate kako bi iz ovih prostora izašli kao zreli ljudi i dobri kršćani.

Pohod preč. Košćaka sjemeništarcima Varaždinske biskupije zaključen je razmjenom iskustava s obje strane s ciljem boljeg povezivanja kandidatâ s mjesnom Crkvom.