Budi dio naše mreže
Izbornik

Bl. Ivan Merz proslavljen na 15. Danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Križevci (IKA)

Prigodnim uvodnim programom posvećenim bl. Ivanu Merzu, misnim slavljem koje je predvodio postulator kauze za Merzovo proglašenje svetim o. Božidar Nagy te okruglim stolom „Svetosti i vjernici laici“ u subotu 27. svibnja u Križevcima je nastavljen program četverodnevnih 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Uvodni program izveli su autori knjige „Apostol Kristov“ posvećene bl. Merzu braća Krešimir i Domagoj Jakumetović iz Osijeka. Dali svu svoje svjedočanstvo duhovne povezanosti s bl. Merzom te su interpretirali više pjesama Merzu u čast koje su sami napisali.

Slijedilo je misno slavlje koje je, u suslavlju s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom i uz pjev zbora mladih „Crisinus“, predvodio postulator Merzove kauze o. Božidar Nagy.

U propovijedi je detaljno govorio o pet ključnih poruka koje Merz upućuje današnjem čovjeku. Prva je, prema o. Nagyju, da civilna oosba može ostvariti svetost. „Merz je nosio civilno odijelo, imao je civilno zanimanje, a uspio je živjeti sveto“, istaknuo je. Kao drugu je poruku izdvojio spoj vjere, znanosti i kulture koje je Merz svojim djelovanjem uspio objediniti. Kao treće postulator je izdvojio Merzovu povezanost s Crkvom ističući da je blaženik živio Isusov život s Crkvom. Kao četvrta odlika izdvojena je snaga Duha Svetoga u Merzovu svjedočanstvu vjere. A kao petu poruku o. Nagy je izdvojio euharistiju koju je na misi Merz svakodnevno primao i puno o njoj pisao. Propovjednik je naglasio da je papa Benedikt XVI. Merza u svojem dokumentu „Sacramentum Caritatis“ još 2007. uvrstio među 18 velikih svetaca euharistije i time ga već „neizravno kanonizirao“. Izrazio je žaljenje što bl. Merz još uvijek nije dovoljno poznat u širim vjerničkim krugovima, osobito među mladima te pozvao na zauzetiju prouku „bogata i poticajna“ Merzova života.

Nakon mise održan je okrugli stol „Svetost i vjernici laici“. Sudjelovali su slatinski gradonačelnik Denis Otrošić, filozof i teolog s Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. Ivo Džinić i o. Božidar Nagy, a moderator je bio novinar Glasa Koncila Ivan Tašev. Raspravljalo se o tome može li vjernik laik ostvariti svetost u svojoj svakodnevici.

Gradonačelnik Ostrošić zaključio je da je to moguće, ali da je to ljudima koji se bave politikom jako teško. Istaknuo je da osobno daje sve od sebe i uputio okupljene u jako dobre odnose civilnih i crkvenih vlasti u svojem gradu. Izrazio je radost što je bl. Ivan Merz zaštitnik grada Slatine i osvijestio potrebu intenzivnijeg rada s mladima, osobito po pitanju rada za opće dobro, za vrijednosti i svetost življenja.

Prof. Džinić izrazio je radost što ima priliku raditi sa studentima. Naglasio je da im u nastavi ne nameće vlastita stajališta, već da im otvara različite perspektive, ali da njih u pravilu zanima i njegovo osobno mišljenje. Govorio je o svetosti u svakodnevici kao o nečemu što nije ništa mistično, već kao nastojanje da se bude što je moguće bolji čovjek uz pogreške koje svi neizostavno radimo. O. Nagy je govorio o razlozima premalog broja beatificiranih laika u Hrvatskoj, a moderator Tašev zaključio je da svojim dokumentima i učiteljstvom Crkva od vjernika očekuje da se posvećuju obavljajući svoje redovite profesionalne i društvene obveze, nastojeći u njima naći priliku za sjedinjenje s Bogom, kao i za služenje drugim ljudima.

Uime organizatora 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika kroz cjelokupan je program vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

Cjelovečernja se proslava bl. Ivana Merza mogla pratiti preko Facebook profila portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.