Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan bl. Ivana Merza i Majčin dan u Bazilici Presvetog Srca Isusova u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Blagdan blaženog Ivana Merza i Majčin dan svečano su obilježeni 10. svibnja 2020. godine misnim slavljem koje je u 11 sati u zagrebačkoj Bazilici Presvetog Srca Isusova predslavio kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj.

Na Petu vazmenu nedjelju suslavitelji svečanog misnog slavlja bili su provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić i promotor za duhovna zvanja p. Damir Kočiš.

Kanonik je na početku okupljeni narod pozvao da zajedno razmisle mogu li reći da su ovdje okupljeni u susretu za koji Ivan Merz kaže: “Pa vi ste došli sjesti za stol s Isusom, vjerujete li u to? Gledajte što vam sve On poručuje. Neka se ne uznemiruje srce vaše.”

Govoreći o ukorijenjenosti života u Isusu Kristu koji živi našu stvarnost i sada je naša stvarnost, mons. Sekelj je rekao da je to moguće jer se na oltaru ovdje među nama na svoj specifičan način Isus posadašnjuje kako bi nam pokazao da je s nama.

Vjerovati znači kao kad promatramo dječaka koji se bori sa skokom u more u prisutnosti svojeg Oca. Otac je tu i čeka i govori mu da skoči. No dječak kao da sumnja da će ga otac uistinu dočekati. Onda se u jednom trenutku dječak rasplače i pobjegne od prepreke i Oca. To je naša problematika. U nekim stvarnostima nemamo iskustva i zbog toga se teško oslanjamo na Oca. Sada i uvijek pa tako i u potresu tražimo Boga i pitamo ‘gdje si i zašto se ovo događa’? A ti si, Bože, tu. Želiš nas i sada okrijepiti, a da pritom ne zaustavljaš prirodne kretnje i gibanja. Tu nam dolazi Ivan Merz kao primjer osobe koja vjeruje, duboko vjeruje, naslanja se na Oca i ulazi u suživot s Ocem.”

Propovjednik je kazao da se velika radost krije u istini da smo svi mi svećenici, svi ovdje prisutni – posvećeni.

“Prvi kršćani su se zvali svetima jer su ušli u suživot s Isusom. To je bogatstvo o kojem Merz govori – Božja stvarnost, njegov život što u nama prebiva. Mi smo posvećeni. Pozvani smo da Boga svjedočimo na svojem radnom mjestu, u svojim obiteljima i na svakom koraku koji činimo”, rekao je mons. Sekelj i zaključio propovijedi citatom pjesme ‘ Naš dobri brat Ivan’ koju je o bl. Ivanu napisala Mira Preisler.

Usporite korake! Ušutkajte misli, koje ste glasno razasuli idući ulicama u žurbi za dnevnim poslovima! Ušutkajte misli… Ovim je prašnim ulicama našega dragog grada hodao apostol. Prolazio je mirno. Uronjen u misterij Ljubavi. On, naš dobri brat I V A N, Apostol ŠUTNJE, Apostol SAMOZATAJE, Apostol DOBRIH DJELA. Prolazio je glavnim ulicama, bučnim, punim prolaznika, što grozničavo traže svršetak svakoga dana, što rastjeruju misli i želje i ostaju prazni i umorni tražeći smirenje. Kraj njih je prošao naš dobri brat Ivan, Apostol naših dana. Njegove su se misli skupile u svjetlu Gospodnjem. I kad je iz daleka nazrio prebivalište Njegovo, Nasred bi ulice pobožno skinuo šešir, U džepu je nosio Gospina zrna i molio, Uvijek je molio – On, apostol!

O, dragi naš bijeli Zagrebe, U tvome se krilu smjestio apostol. Tu je učio, radio I molio. Ostavio nam je kao baštinu svoja traženja – vječna u Gospodinu, Ljepotu svojih misli u krilu Djevice, svoj život neprestane žrtve, kao ogledalo čovjeka, koji u slici Besmrtnog prolazi putem dostojan otkupljenja. To je bio naš brat Ivan. Usporite korake, otvorite srca – Kroz naše ulice prolazi On – još uvijek u Gospodinu vječan.

Župnik župe Presvetog Srca Isusova p. Ivan Matić istaknuo je da iako mise slave u dvorištu uz Baziliku u Palmotićevoj ulici, srce mu raduje vidjeti Božji narod ponovno okupljen u zajedništvu na misnim slavljima.

“Mi svećenici smo radosni jer nas slavljenje liturgije bez naroda ne ispunjava u cijelosti. Nadamo se da će naše nadležne službe kroz nekoliko mjeseci pronaći način da se postave zaštitne skele u Bazilici koja je pretrpjela veliku štetu u potresu, kako bi se omogućilo slavljenje mise s narodom unutar zidova crkve. S narodom kontakt nismo prekidali, pogotovo s našim mladima. To se posebno odnosi na one koji su organizirani u našem Studentskom katoličkom centru. Ti mladi su prostorno i tehnički priredili današnje misno slavlje. Svjesni smo da je u nekim drugim planovima Bazilika ovih dana trebala biti ispovjedaonica tisuća mladih koji bi sudjelovali na Susretu hrvatske katoličke mladeži. Susret nije otkazan, susret je samo odgođen. Nadamo se da ćemo kad dođe vrijeme, ipak moći ostvariti sve planove koje smo imali i mladima ponuditi sakramente pomirenja i sv. Pričesti.”

Župnik Matić govorio je i stvarnosti koja povezuje blaženog Ivana Merza, Blaženu Djevicu Mariju i naše ovozemaljske majke.

“Blaženi Ivan Merz imao je svoju majku, a bio je veoma pobožan majci Božjoj. Majčin dan i Gospin mjesec idu ‘ruku pod ruku’, a time i Ivan Merz postaje dio te priče. Budući da je on zaštitnik djece, mladeži, a ja volim kazati i odgojitelja, profesora i djelatnika u obrazovanju, mi smo sve to povezali u skromnom misnom slavlju kako bi zahvalili Bogu na svim milostima koje primamo po tim uzorima vjere: majci Božjoj, našim majkama i Ivanu Merzu.”