Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Fatimske u Slobodnici

Slobodnica (IKA)

Pod geslom „Fatimska Djevice spusti se u ravnice naše da se mi po Tebi i s Tobom uzdignemo k nebu!“ proslavljen je u ponedjeljak, 13. svibnja u župi sv. Marka, evanđelista u Slobodnici blagdan Gospe Fatimske o 60. obljetnici donošenja Gospina kipa u tu župu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik Pero Stanić.

U prigodnoj homiliji župnik Stanić je promišljao o Marijinoj ustrajnoj vjeri, počevši od prvoga čuda koje je Isus u Kani Galilejskoj učinio, a čemu je prethodila upravo Marijina ustrajna vjera. „Marijina vjera mora prethoditi prvom očitovanju Isusove mesijanske moći, kao što je prethodila njegovu dolasku na zemlju. Ona već uosobljuje onaj stav koji će Isus pohvaliti kod istinskih vjernika svakoga doba: ‘Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju’ (Iv 20, 29)“, naglasio je župnik Stanić. Navodeći događaje iz Marijina života u nastavku je posvijestio kako je Marija uzor vjere u Isusa, koja odolijeva svim zaprekama. Zaključio je da je Marija ostala hrabra i čvrsta u vjeri i u najdramatičnijim trenucima svoga života jer je vjerovala da je Isus Sin Božji i da će sa svojom žrtvom preobraziti sudbinu čovječanstva, što se i obistinilo o Isusovu uskrsnuću.

O povijesti čašćenja Gospe Fatimske u toj župi govorila je na kraju mise župljanka Anka Maričević. Gospa Fatimska u toj se župi časti od 1959. godine kad je u župu Gospin kip s molitvom Fatimske Djevice stigao iz Portugala. Tako je te godine na blagdan sv. Marka održana prva procesija s Gospinim kipom. U vrijeme komunizma procesije nisu bile dozvoljene te je prva procesija na inicijativu tadašnjeg župnika Mire Tomasa ponovo održana na blagdan Gospe Fatimske 1995. godine i od tada je nastavljena kroz sve godine dosada.

Planirana procesija kroz ulice mjesta ove je godine zbog vremenskih neprilika izostala pa su na kraju mise okupljeni oko Gospinog kipa molitvom “Fatimska Djevice”, koju svi od najmlađih do najstarijih župljana znaju napamet, zahvalili dragoj Gospi na njezinoj blizini i majčinskoj ljubavi.

Odanost Nebeskoj Majci iskazali su župljani sudjelujući i na devetnici od srijede, 4. svibnja do nedjelje, 12. svibnja, koju je predvodio župnik.

Ključne riječi:
Gospa Fatimska Slobodnica