Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Karmelske proslavili vjernici Herceg Novog

Herceg Novi (IKA)

Vjernici Župe sv. Jeronima u Herceg Novom hodočastili su 16. srpnja u maleno mjesto Rose kako bi proslavili blagdan Gospe od Karmela. Hodočašće brodom do crkvice smještene na poluotoku Luštici, samom ulazu u Bokokotorski zaljev organizirala je Župa sv. Jeronima.

Misu je slavio župnik don Siniša Jozić koji je u propovijedi govorio o Gospi i škapularu, Marijinom znaku kojeg je dobio karmelićanin sv. Šimun Stock u 13. stoljeću. Podsjetivši da Karmel zapravo označava vrt i vinograd, tj. plodno područje nasuprot pustinji koju se toliko često može vidjeti u Svetoj zemlji, don Siniša je istaknuo „da smo svi kao stanovnici ovoga kraja pozvani oplemenjivati životnu stvarnost u kojoj živimo. To je naša misija u ovome kraju, pretvarati duhovnu pustinju svijeta u zemlju plodnu za Božju milost. Jer samo molitva i sakramenti su oni koji čine da se širi životni vrt, da se širi naš životni Karmel”.

Pobožnost prema Gospi Karmelskoj u župi Herceg Novi kao i u Boki, seže u daleku prošlost. Svjedok je tome velika oltarna pala na kojoj dominira lik Majke Božje škapularske u župnoj crkvi Sv. Jeronima, koju je nakon oslobođenja grada od Turaka u 1687. dao izraditi mletački vojskovođa Jeronim Corner kao zahvalni dar. Uz ovaj prikaz, jedan je bočni oltar u istoj crkvi posvećen Gospi Karmelskoj. Crkvu „Gospe od Rosa“ spominju stariji arhivski izvori, a sadašnju kamenu crkvicu u mjestu podigao je 1753. vojni zapovjednik Antonio Albertini. Rose su u prošlosti bile važno lučko mjesto koje je zbog strateškog položaja imalo izraženu vojnu prisutnost, ali i svog kapelana. Danas je to filijala Herceg Novske župe u kojoj se misa slavi samo jednom godišnje, objavljeno je na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.