Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Karmelske proslavljen na Okitu

Vodice (IKA)

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u petak 16. srpnja svečanom euharistijom koju je, na brdu Okitu, predslavio umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

Uz biskupa Ivasa misu su suslavili šibenski biskup Tomislav Rogić i vodički župnik Franjo Glasnović.

Poruka Gospe od Okita je ta da Marijin zagovor spašava, poručio je u homiliji biskup Ivas. Prisjetio se i svog djetinjstva kada bi podno brda Okit sa didom Tonijem bio u vinogradu. „Dida bi trudan od rada u svom vinogradu zastao pogledao crkvu i  govorio: Slušaj sinko kako Okit govori“, kazao je biskup.

Ustvrdio je da svako vrijeme ima svoje jame i provalije: materijalne fizičke, tjelesne, ali još više, gore i pogubnije one duhovne, društvene, moralne, etičke i vjerske. Naglasio je da je tijekom života shvatio da je Bog izabrao mladu ženu Marija da po njoj dođe čovjeku Spasitelj.

Gospa je suspasiteljica jer je povjerovala Bogu i rekla mu: „Neka mi bude po tvojoj riječi.“ U Marijinoj vjeri rodila se i Crkva, u njenoj nazočnosti na dan silaska Duha Svetoga i na dan poslanja Crkve. Rodila se da uz njezin zagovor trajno raznosi svijetom Kristovu radosnu vijest spasenja, kazao je biskup Ivas.

Homiliju je zaključio mislima o Mariji kao majci osobne, obiteljske i narodne vjere. Gospa je majka našeg narodnog identiteta i majka vjere Šibenske biskupije koja je ukrašena mnogim crkvama i kapelama podignutim njoj u čast. „Ako povjerujemo Gospinom vjerom, blago nama!“, poručio je vjernicima na Okitu mons. Ivas.

U župno svetište Majke Božje vjernici su od ranoga jutra dolazili na slavlje misa. U predvečerje blagdana održana je procesija s Gospinom slikom iz središta grada na Okit.