Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Karmelske proslavljen u Trogiru

Trogir (IKA)

U Župi sv. Lovre u Trogiru 16. srpnja proslavljen je blagdan Gospe Karmelske.

Proslavi je prethodila duhovna priprava – devetnica koja se održavala u katedrali od 7. do 15. srpnja zbog mjera zaštite od koronavirusa, a ne u matičnoj crkvi u Pasikama.

Na blagdan svečano misno slavlje predvodio je župnik Župe Sv. Mihovila iz Dugopolja dr. don Ivan Ćubelić, uz koncelebraciju dekana i župnika don Vinka Sandera, župnika Drvenika don Dražena Balića, župnika Župe sv. Jakova s Čiova fra Matije Matoševića i starješine samostana Sv. Dominika i Nacionalnog svetišta bl. Augustina Kažotića iz Trogira fr. Petra Galića, OP. Pjevao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrine te u nazočnosti brojnih štovatelja Gospe Karmelske iz župe i dekanata te trogirske okolice. Prije podne slavljeno je pet misa.

U homiliji dr. Ćubelić promišljao je ulozi majke u obitelji – što znači biti majka danas. Don Ivan je napomenuo kad se Bog odlučio osobno susresti s čovječanstvom, u Mariji je pronašao otvorenu dušu i njezino potpuno povjerenje. S njom se započeo zajednički hod Boga i čovjeka u svijetu. Marija je uzor vjernicima u ovom užurbanom i zbunjenom svijetu kako pronaći malo mira. Ona ostaje sabrana sa svojim Bogom te njegove riječi pohranjuje u svoje srce i o njima razmišlja. Pojedinac i čitava Crkva ostaju vjerni Bogu kad žive poput Marije: skromno, i radosno, zauzeto i smireno… uz sve križeve koje susreće na ovozemaljskom putu.

„Zašto je kršćanska vjera tako lijepa? Jer je u njoj majka. Promislimo s koliko je čudesne ljubavi majka obogatila život svakog od nas. Biti mama nije važno jedino za djecu, nego i za samu ženu. Dokazano je da se žena doživljava ostvarenom po aktivnostima koje će ostati nakon nje. A to je njezina prirodna sklonost darivanju i odgoj života. U odgoju djeteta odlučujuća je uloga majke. Ne samo na polju osjećaja, nego moralnih i društvenih vrijednosti. Dijete majčinim primjerom uči razlikovati dobro od zla, uči se prihvaćanju odgovornosti, dužnosti i brige oko zajedničkog dobra. Majka svoje dijete drži za ruku kratko, ali ga svojim srcem prati cijeloga života“, pojasnio je dr. Ćubelić. Govoreći o ulozi oca u obitelji, pojasnio je da otac ima veliku ulogu u odgoju djece i balansa u obitelji. On svjedoči djetetu odlučnost, vjernost i ustrajnost.

Činjenice kažu da su današnje majke zadovoljne, ali preumorne. U mnogočemu im je teže u današnjem virtualnom svijetu, nego je bilo majkama, koje su prije živjele bez struje i telefona, nosile drva i vodu, radile u polju i šumi. U današnjem globalnom svijetu i brzim ritmom življenja, da bi majke opstale na životu moraju naći vremena za sebe: moliti, meditirati, pročitati koju opuštajuću knjigu. Danas majka ne samo da drži tri ‘kantuna’ u kući, nego radi i na zahtjevnim poslovima, a nema pripomoći u kući kao što je nekad bilo u velikim obiteljima. Majka nikada ne može spavati kad poželi, mora se prilagoditi snu svoje djece.

Stari mudrac je savjetovao muževe kako će pokazati zahvalnost suprugama: češće je pohvaliti i zahvaliti na svemu što radi za obitelj, posebno za djecu. Planirajte kad ćete biti sami kako biste razgovarali o potrebama svakog djeteta i kao joj možete pomoći u tome. Pokušajte dati ženi slobodan dan: da joj oprete posuđe, pripremite ručak, brinuti se o djeci. Slične poruke uputio je i djeci: posložite svoje igračke, napravite krevet, pokupite posuđe sa stola i operite ga bez toga da se od vas to traži. Često zahvalite mami kad uzimate izglačanu robu, zagrlite je, poljubite je i recite da je volite, kako bi joj bilo lakše nositi križ – teret u suvremenoj – globalnoj obitelji u današnjem vremenu, potaknuo je dr. Ćubelić.

Prije završnog blagoslova, župnik Sanader zahvalio je dr. Ćubeliću na poučnim riječima, svećenicima koji su koncelebrirali na misi, kao i onima koji su predvodili devetnicu, Udruzi Gospe od Karmela koja je okitila matičnu crkvu i katedralu, te nosili Gospin kip u procesiji.

Nakon završnog blagoslova don Ivan je pred Gospinim kipom izmolio molitve Gospi od Karmela, Anđeo Gospodnji, Gospine litanije te je krenula procesija preko trogirske rive do crkve Gospe od Karmela u Pasikama.

Za vrijeme procesije oglasila su se zvona svih crkvi u staroj gradskoj jezgri, brodovi u luci su svojim sirenama pozdravili Gospu, kao i malobrojni strani turisti i Udruga Tragurium – trogirski čuvari grada (Grci koji su osnovali Trogir). Nakon što je Gospin kip stigao u matičnu crkvu don Ivan je izmolio završne molitve kao i molitvu za hrvatske obitelji da ih Gospa od Karmela zakrili pod svoj plašt i čuva ih od svako zla i napasti. Za to vrijeme je mješoviti katedralni zbor pjevao hrvatske Gospine pjesme. Na misi i u procesiji bile su dvije Trogirke u narodnoj nošnji i tako odale počast Gospi od Karmela koja od davnina časti u Trogiru – osnovana je i bratovština Gospe od Karmela, danas prerasla u Udrugu koja ima više od pedesetak članova koji se brinu o crkvi i glavni su organizatori pripreme proslave blagdana. Štovatelji Gospe od Karmela su iskazali štovanje molitvom obilazeći kip s cvijećem.