Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika u Skočaju

Skočaj (IKA)

Blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika proslavljen je misom koju je predvodio udbinski župnik i dekan preč. Josip Šimatović u nedjelju 9. veljače u filijalnoj kapeli Gospe Lurdske u Skočaju, župa Zavalje.

Propovjednik je istaknuo majčinsku ulogu Blažene Djevice Marije: „Ako Mariju prihvatimo ona ima veliku zagovorničku ulogu u našim životima. Marija nam je darovana za Majku. Ona veoma brižno vrši tu ulogu i brine o nama svojoj djeci, samo joj trebamo odgovoriti na majčinsku ljubav“.

Preč. Šimatović zatim se osvrnuo na Evanđelje o Isusovu čudu u Kani Galilejskoj: „Ne znamo zašto je ponestalo vina? Zbog siromaštva mladenaca ili zbog velikog broja uzvanika? No, znamo da Isus ima moć tugu pretvorit u radost. Marija upućuje na Isusa. Što god vam rekne učinite, a Isus je svojim životom posvjedočio da je za njega najvažniji čin ljubav! Ljubav prema čovjeku i ljubav prema Bogu. Vino je simbol radosti. Možemo protumačiti i na ovaj način. Ako nema vina nema radosti. A ako nema radosti znamo na koju adresu se možemo obratiti. Kad nam u kući ponestane zdravlja, mira, radosti, kad se nad naše živote navuku tamni oblaci, znamo gdje se obratit: Mariji. Ona će Isusa dovesti u naš život“, zaključio je propovjednik.

Pod misom vjernici su primili sakrament bolesničkog pomazanja, a na kraju mise tradicionalno je blagoslovljena voda. Svećenici i vjernici obišli su i zavjet oko Gospina kipa utječući se u zagovor Nebeskoj Majci.

U koncelebraciji mise bili su domaći župnik Dino Rupčić i župni vikar u obližnjem Bihaću fra Robert Slišković.

Ključne riječi:
gospa lurdska šimatović Zavalje