Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe od zdravlja u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Gospe od zdravlja svečano je u ponedjeljak, 21. studenog proslavljen  u Župi bl. Alojzija Stepinca na Hebrangu u Slavonskom Brodu.

Večernje misno slavlje predvodio je domaći župnik Mato Matasović.

Župnik je na početku mise posvjestio kako blagdan Gospe od Zdravlja ima i ekumensko značenje, jer je na taj dan 543. godine posvećena crkva Svete Marije pokraj Jeruzalema koju su zajedno podigli zapadna i istočna kršćanska braća. Dodao je kako je taj blagdan nazvan „Gospa od zdravlja“ 1630. godine kada je Mletačku Republiku poharala strašna kuga koja je odnijela mnoge živote, te je 1631. učinjen zavjet da ako kuga prestane podići će crkvu i utjecati se u zagovor Gospi od zdravlja. Crkva „Madonna della Salute“ je zaista podignuta 1687. i danas postoji u Veneciji. Podsjetio je kako se ta pobožnost kasnije proširila i u našoj zemlji te zahvalio prijašnjem župniku te župe dr. Tomislavu Ćuriću koji je prije 12 godina – odnosno 2010. blagoslovio zavjetnu sliku Gospe od zdravlja koja je od tada izložena na javno čašćenje vjernicima, a svake prve nedjelje u mjesecu Gospa se posebno časti prigodnim molitvama i zajedničkim klanjanjem.

Naglasivši u homiliji kako je Marija živjela u vrijeme globalne pandemije, kada je zdravlje čovječanstva bilo ugroženo sveprisutnim grijehom, ustvrdio je kako je u odnosu na tu, današnja pandemija koronavirusa beznačajna.

„Pandemiji grijeha u Marijino vrijeme nijedan čovjek nije mogao doskočiti. Ljudsko rješenje moglo je biti samo ufanje u u Božju pomoć, zato je Bog poslao svoga Sina koji će svojim čistim prinosom počistiti živote ljudi i odstraniti od njih svaku pogibelj. Za ostvarenje toga plana trebao je čistu i poniznu Djevicu i Majku koja će ga primiti u svoje krilo, a to je bila Marija, puna milosti. Zato Ona ima zasluge te može nositi naslov Ozdraviteljica, sukladno poslanju svoga Sina. Kao što je Marija bila utočište Sinu Božjemu kad je dolazio na zemlju tako je Ona i naše pouzdano utočište. Poznavajući njezino duhovno zdravlje, cjelovito i neokaljano samo je Ona mogla stati pred pandemiju grijeha, zla i bolesti, jer je bila sigurno Božje oružje. Imala je sigurno cjepivo od svakog virusa te je mogla zaustaviti smrtonosnu bolest i grijeh za razliku od nas koji moramo primati razna cjepiva“, rekao je, uz ostalo, župnik Matasović. Zaključio je kako i nama ne preostaje ništa drugo nego Mariji, koja nas uči da zdravlje dolazi iznutra iz čistoga srca klicati joj: „O, Zdravo, Zdravo, Zdravo i priskrbi nam zdravlje duha i tijela ugroženo pandemijom naših dana“.

Poslije mise slijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim tijekom kojega je župnik Matasović kroz zajedničku molitvu, sve obitelji i cijelu župnu zajednicu preporučio dragoj Gospi od zdravlja.

U tišini svetišta vjernici su i prije mise molili za svoje nakane pred Presvetim, koje je bilo izloženo na oltaru.