Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Snježne proslavljen u Vidu

Vid (IKA)

Generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Hrvoje Katušić u srijedu 5. kolovoza predvodio je središnje misno slavlje u crkvi Gospe Snježne u Vidu.

Slavlje je unatoč kišnom vremenu počelo procesijom s Gospinim kipom koji su nosili veterani 4. gardijske brigade HV. U koncelebraciji brojnih svećenika, uz župnika don Milu Čalo, bili su neretvanski dekan don Davor Bilandžić i kanonik Makarskoga kaptola don Stipe Jerković. Misu za hrvatske branitelje predslavio je prof. dr. Ivan Kešina. Nakon mise položeni su vijenci  i zapaljene svijeće ispred centralnog križa  za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Prvu jutarnju misu slavio je župnik Čalo.

Govoreći u propovijedi o povijesti slavlja Gospe Snježne, priče nastale u 13. stoljeću, blagdana koji se veže uz posvetu bazilike Gospe Velike mons. Katušić kazao je kako čovjek stalno traži nekakav čudesan događaj, čudesnu priču. Mnogi od nas u traženju vjere, osobito kad se nalazimo pred nekim teškim pitanjima, krizama, tražimo od Boga neki znak, molimo ga, osluškujemo, pokušavamo i doživjeti nešto izvanredno… Zbog toga, ono što je izvanredno u našem životu, ono što nam se daje kao nekakav znak, jesu hodočašća, župne proslave, kako bi ojačali svoju vjeru. Kad znakovi dođu, treba ih znati prepoznati, ali to nije lako… Razvojem tehnologije, umrežavanjem, doživljavamo se važnima i velikima, to nam je postalo toliko snažno, da se osjećaš u jednom trenutku svemoćan, nitko mi ne treba, u konačnici i Bog mi ostaje na razini nekakve tradicije, počnemo razmišljati kako smo savršeni, kako je sve u našim rukama, pa i  naše spasenje… Lako zaboravljamo koliko smo slabi, koliko se naš život u trenutku može okrenuti naopačke, da se sve ono što smo sanjali, gradili, može raspasti.   

Jedan od znakova u našem vremenu je i pandemija; možemo se pitati što nam taj znak  iščitava. Ono što je papa Franjo učinio na Trgu Svetog Petra, izašao, povukao se u molitvu i tišinu, poziv je svima nama… Svaki put kad iskusiš krizu, strah, neizvjesnost, pozvan si na molitvu, pozvani smo stati, zaustaviti kotač koji se kotrlja, zapitat se, što u životu želim, što nam je na prvom mjestu. Danas slavimo Blaženu Djevicu Mariju, Njoj se utječemo. Često puta svećenici nam govore kako nam je Marija primjer, netko koga bi trebali nasljedovati u životu – ljubavlju, služenjem, nasljedovanjem Gospodina. Da bismo mogli razumjeti, kako je Marija nasljedovala Gospodina vrlo je važno dotaknuti se samog Gospodina, pitati se kako je Marija promatrala Isusa, istaknuo je mons. Katušić. Pozvao je vjernike da im taj blagdan bude poticaj da u međuljudskim odnosima onu ljubav, koju  vjerujemo da nam je Gospodin darovao, kojom vjerujemo da nas Gospodin ljubi, i mi sami darujemo jedni drugima. Pjevanje na misi predvodili su pučki pjevači i župni zbor kojim ravna Anita Cuca Bebić.