Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa od Danača poziva nas na ustrajnu molitvu za dolazak Kraljevstva Božjega

Dubrovnik (IKA)

Blagdan Gospe od Danača ili Sv. Marije od milosti, proslavljen je u nedjelju 20. listopada kod franjevki na Dančama.

I ove godine brojni hodočasnici došli su Majci u pohode zahvaljujući joj i moleći da ih svojim zagovorim prati i dalje. Svečano popodnevno misno slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Svoju propovijed započeo je mislima iz teksta „Ploviti se mora“ koji je kapetan Ivica Đanko Zupčić, ploveći Indijskim oceanom, napisao 2008. za monografiju „Crkva i samostan svete Marije na Dančama“. (Tekst je objavljen kao svjedočenje pomoraca o zagovoru Gospe od Danača, zaštitnice i nebeske Majke pomoraca.)

Na bespuću oceana, svjestan snage i sile mora, pomorac se spontano počinje moliti za pomoć i zagovor nebeske Majke, Gospe od Danača. Kako na moru tako i u životu, padamo na koljena onda kad nam je teško i kad nas život pritisne raznim nedaćama, kazao je propovjednik. Gospa od Danača je simbol takve molitve i mnoge je uslišila na ovom mjestu.

No, takva molitva nije najizvrsniji oblik molitve a na to upozoravaju i pročitano evanđelje i blagdan Gospe od Danača. Gospodin obećava nešto više i drugačije, a to je Kraljevstvo Božje, istaknuo je generalni vikar. „Gospa od Danača nas poziva da ustrajno molimo za dolazak Kraljevstva Božjega, jer to je najvažnije u našem životu. ‘Tražite najprije Božje kraljevstvo i sve ostalo će vam se nadodati’, Isusove su riječi i neka naša ustrajna molitva bude upravo ona iz Očenaša: Dođi kraljevstvo tvoje!“

Kraljevstvo Božje je društvo poniznosti i služenja. Gospodin od nas traži da i mi budemo ponizni u svom služenju drugima i slijedimo njegov primjer.

Na takvu promjenu i evanđeosku novost, poziva nas ponizna službenica Gospodnja, Gospa od Danača, rekao je propovjednik i zaključio s pitanjem iz pročitanog evanđelja: „Kada Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“ Pitanje vjere nije koliko ustrajno molim, nego koliko tražim Kraljevstvo Božje i koliko se stavljam u službu tog Kraljevstva.

Na kraju svečane mise predvoditelj je uime svih izmolio posvetnu molitvu Gospi od Danača i skupa s nazočnim svećenicima podijelio svima Božji blagoslov. Blagdansko slavlje potom se nastavilo pred crkvom i samostanom uz kolače koje su sestre pripremile za sve hodočasnike.

Osim svečane mise u svetištu je slavljena i jutarnja misa koju je predvodio fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće, u koncelebraciji s don Marinom Lučićem, župnikom katedrale i župe sv. Andrije.

Prema tradiciji blagdan Gospe od Danača, čiji je izvorni naslov Čistoća Majke Božje, slavi se uvijek u treću nedjelju listopada.