Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Kraljice svete Krunice u Sisku

Sisak (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Kraljice svete Krunice, u četvrtak 7. listopada, svečano misno slavlje u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku.

U homiliji biskup je pojasnio kako je došlo do titulara te crkve koja ima naslov Marije Kraljice mira, poručivši da je glavni razlog tome što je u našu domovinu prije više od 25 godina upravo po molitvi krunice došao mir. „Naši su branitelji nosili krunicu oko vrata i na taj način pokazali da žele zagovor BDM i da su povezani s tolikim mnoštvom vjernika koji su molili krunicu za njih. Okupljali smo se tih dana, mjeseci i godina i bili ustrajni u tome da izmolimo mir i upravo je po krunici on i došao. Kada su pitali o. Pija što je najjače oružje on je iz džepa izvadio krunicu. I stvarno je tako. Pobijediti u životu đavla i tolike napasti grijeha, pobijediti neprijatelje koji nam o glavi rade moguće je upravo po molitvi svete krunice“. 

Govoreći o samom blagdanu podsjetio je kako potječe iz 1571. godine, kada se na taj dan prije točno 450 godina dogodila slavna pobjeda kršćanske nad osmanlijskom vojskom. „Europi je prijetila velika opasnost od islama i Osmanlija i papa Pio V. pozvao je čitav kršćanski svijet na molitvu krunice. Oni su brodovima krenuli prema zapadu u osvajanje i tu je kod Lepanta došlo do velike bitke gdje su se sukobile te dvije flote. Iako je po broju bila jača osmanlijska strana, dogodilo se čudo i velika pobjeda kršćanske vojske. Tada je papa proglasio taj dan blagdanom Marije Kraljice krunice jer je njoj i molitvi krunice pripisao tu veliku pobjedu. I mi Hrvati smo sudjelovali u toj obrani kršćanske Europe koja danas taj identitet sve više gubi. Znamo da se nije prihvatio prijedlog svetog pape Ivana Pavla II. da se u preambulu europskog Ustava stavi da su kršćanski korijeni oni na kojima počiva Europa. Valjda zato znati da Europa kao takva je pravi kontinent upravo jer je plod kršćanskih korijena i tog ambijenta te bez kršćanstva nema Europe kakvu danas znamo. Zato kada je papa Lav X. 1519. godine nazvao Hrvatsku antemurale christianitatis, nije mislio samo na obranu Europe već zapravo kršćanstva“.

Na kraju biskup je upozorio kako je današnja Europa u mnogočemu izgubila svoj kršćanski identitet. „Možda smo baš mi pozvani da probudimo tu svijest da je Europa kršćanska. Nećemo se danas trebati boriti za kršćansku vjeru oružjem već to trebamo činiti krunicom koja nas povezuje s Marijom, a kako bismo se duhovno osnažili u vjeri i dobroti, kako bismo u ovom multireligioznom, multikulturalnom i pluralističkom svijetu bili svjetlo Kristove vjere“, poručio je biskup te na kraju dodao i da je Marija naša učiteljica molitve, kako su to isticali pape, posebno sv. Pavao VI. i sv. Ivan Pavao II. „Marija nam je primjer prosne molitve, kada s apostolima moli za dar Duha Svetoga, zagovorne molitve, kada Isusu iznosi potrebu siromašnih mladenaca u Kani, te slavljeničke molitve kada izriče pred Elizabetom svoju pjesmu hvale Bogu, Veliča“.

U koncelebraciji bili su domaći župnik Ivan Faletar, dekan sisačko-katedralnog dekanta preč. Krešimir Bulić i župni vikar Rafael Mlinar.