Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Našašća Svetoga Križa proslavljen u Krndiji

Krndija (IKA/TU)

Blagdan Našašća sv. Križa proslavljena je u petak, 3. svibnja u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Krndiji, filijali Župe sv. Ladislava u Punitovcima. Misno slavlje predvodio je doc. dr. Josip Bošnjaković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Mjesnim vjernicima pridružili su se članovi Ogranka Njemačke zajednice iz Đakova.

Doc. dr. Bošnjaković je govorio o značenju toga blagdana koji potječe iz vremena cara Konstantina kada je njegova majka Jelena, iako u starijoj dobi, hodočastila u Svetu Zemlju. Potakla je pronalaženje križa na kojemu je Isus bio razapet, a Crkva ju slavi kao svetu Jelenu Križaricu. Poznato je da je car Konstantin prije bitke za prijestolje usnio san u kojemu mu se ukazao kršćanski križ s natpisom „In hoc signo vinces!“, što znači „U ovom ćeš znaku pobijediti“, a to se i dogodilo pa je car Konstantin dao slobodu kršćanima i omogućio širenje kršćanstva diljem tadašnjeg svijeta, tumačio je propovjednik.

Članovima Njemačke zajednice soc. dr. Bošnjaković se obratio na njemačkom jeziku rekavši da još nisu zaboravljena stradanja mještana Krndije koje su partizanske vlasti protjerale krajem Drugog svjetskog rata u Austriju i Njemačku, oduzevši im sve što su stekli svojim trudom i radom. Mnogi Nijemci su tada stradali i u logorima, a crkva u Krndiji oštećena je topničkim granatiranjem i korištena je kao skladište.