Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Preobraženja Gospodinova proslavljen u samostanu Sigurata

Dubrovnik (IKA)

Blagdan Preobraženja Gospodinova (Transfiguratio Domini) svečano je proslavljen u subotu, 6. kolovoza u samostanskoj crkvi Sigurata u Dubrovniku. Misno slavlje predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić uz koncelebraciju fra Ivana Gavrana, a pjevanje je animirala profesorica Maja Marušić.

Župnik Lučić istaknuo je kako u Gradu ima više kapelica koje su jako dobro teološki posložene, od crkve Navještenja na istočnom ulazu do crkve Svetoga Spasa kod zapadnog ulaza. Do ove crkvice Preobraženja se treba malo popeti što se može povezati s tim kako se Isus s nekolicinom učenika popeo na Tabor.

Tumačeći poruke misnih čitanja katedralni župnik je istaknuo kako se ovaj događaj Isusova preobraženja duboko usjekao u srca i pameti njegovih učenika, a razumjeli su ga tek nakon uskrsnuća.

Potaknuo je vjernike da se prisjete nekih trenutaka „preobraženja“ u svome životu na koje se rado vrate kada dođu neki teški trenuci.

Crkva Sigurata jedna je od najstarijih crkava unutar gradskih zidina o kojoj se brinu Školske sestre franjevke iz Splita. One su tu došle polovicom 20. stoljeća na zamolbu dubrovačkog biskupa Pavla Butorca, na mjesto gdje su sve do prve polovice 20. stoljeća živjele trećoretkinje koje su izumrle. Splitske sestre franjevke svojom karizmom nastavile su djelovanje među stanovnicima Dubrovnika.

Sam naziv „sigurata“ za crkvu i samostan Preobraženja Gospodinova na Prijekomu, razvio se od latinskog „Transfiguratio Domini“ (Preobraženje Gospodinovo), od kojeg su se u dugogodišnjoj uporabi u izgovoru ispuštanjem nekih glasova – tranSfIGURATio – razvili nazivi Sigrurat, Sikurat, Sigrurata, Sikurata.