Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Antuna Padovanskog svečano proslavljen u Župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu

Donji Lapac (IKA)

Blagdan sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljen u Župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu u nedjelju 13. lipnja, jedinoj župi u Riječkoj metropoliji posvećenoj Velikom papi koji je Crkvu uveo u treće tisućljeće. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Pavla II. predvodio je don Dino Rupčić, župnik Donjeg Lapca.

Poveznice sv. Ivana Pavla II. i svetog Ante

„Sv. Ivan Pavao II. hrabro se borio protiv idola i moralnih zastranjenja u našem vremenu, na prijelazu iz 20. u 21. st. No, i u 13. st., u vrijeme života sv. Ante, bila su krivovjerja kojima se sv. Ante odlučno i hrabro odupirao navještanjem Evanđelja i Isusa Krista koji je jedini Otkupitelj i Spasitelj čovjeka“, rekao je vlč. Dino, istaknuvši da je sv. Ante u svjedočanstvu za Isusa bio spreman i mučenički položiti svoj život. Upravo ga je mučeništvo fratara koji su ubijeni zbog navještaja Evanđelja i privuklo da postane franjevcem, rekao je župnik Rupčić.

Bogatstvu proslave Antunova u Donjem Lapcu doprinijelo je i primanje sakramenta Prve pričesti za četvero donjolapačkih prvopričesnika. Na taj način župnik Rupčić povezao je duh sv. Ante kojega crkvena ikonografija prikazuje s Djetetom Isusu u naručju i na čiji blagdan svećenici blagoslivljaju djecu i ljiljane, s primanjem sakramenta Prve svete pričesti koji djecu uvodi u euharistijsko blagovanje Gospodina pod prilikama kruha koje je hrana za život vječni.

Sv. Ante je bio jako učen čovjek, ali nije se zanosio teološkim znanjima, nego ljubavlju Gospodina

Od prošle godine župnik Rupčić uveo je u tu župu i blagoslov ljiljana i djece, a to je vlč. Dino učinio i nakon ovogodišnjeg misnog slavlja na Antunovo, na radost donjolapačkih roditelja i djece. Prigodnom riječju vlč. Dino obratio se roditeljima, ohrabrivši ih na otvorenost životu i odgajanje djece u vjeri.
Potaknuo je roditelje da zahvale Bogu na najvećem daru kojega su po Božjem promislu darovali Crkvi i svijetu, a to je da su, po Božjoj milosti, poklonili život svojoj djeci.

„Sv. Ante bio je vjeran Bogu, prokušanih vrlina i velikog pouzdanja u očitovanje Božje snage koja preobražava ljude i svijet. Sv. Ante ljubio je Boga svim svojim srcem, dušom i umom. Bio je jako učen čovjek, ali nije se zanosio teološkim znanjima, nego ljubavlju Gospodina koji je svoj život dao za spasenje čovjeka“, rekao je župnik Rupčić. Potaknuo je roditelje i djecu da poput sv. Ante budu sijači kvalitetnog sjemena Evanđelja i Božjega kraljevstva u ovome svijetu, „dragocjeni biser koji će sjati vedrinom, ljubavlju, svjedočeći kreposti sebedarja i vjernosti Bogu, što je odjelotvorio i sv. Ante u svom životu“, rekao je vlč. Dino.

Hrvati katolici iz BiH s velikom pobožnošću časte sv. Antu

Župu u Donjem Lapcu u velikom broju nastanjuju Hrvati koji su za vrijeme rata bili prognani iz BiH.
„Sv. Ante je dio identiteta ljudi iz Bosne i Hercegovine. Zato s dodatnom radošću i dragom obvezom slavimo sv. Antu u našoj župi, jer Hrvati katolici iz BiH s velikom pobožnošću časte sv. Antu. Sv. Ante je vaš ljubljeni i omiljeni svetac, svetac koji je dio identiteta vjernika Hrvata iz BiH, čiji duh teče vašim žilama. Sv. Ante je dio vašeg vjerskog i nacionalnog identiteta. Neka vas i ubuduće prati svojim snažnim zagovorom i nagradi vaše pouzdanje u Boga uslišanošću molitava koje prinosite tom Božjem velikanu“, poručio je vlč. Dino u obraćanju župljanima.

Župljani su ohrabreni jer su i u novoj životnoj sredini nastavili častiti sv. Antu i slaviti pobožnost tome dragom svecu, a tu potrebu njihove duše liturgijski svečanim slavljem podržava i donjolapački župnik Dino Rupčić.