Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Antuna pustinjaka na Smiljevcu u Zadru

Zadar (IKA)

Blagdan sv. Antuna opata proslavljen je u ponedjeljak 17. siječnja u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru misnim slavljem koje je predvodio smiljevački župnik don Tomislav Dubinko.

Župu na Smiljevcu nastanili su mnogi zbog rata prognani ljudi iz BiH, pa i iz Banjolučke biskupije i Župe sv. Antuna opata na Petrićevcu u Banjoj Luci, zatim iz Vojvodine i drugih krajeva pogođenih ratom, koji osobito časte sv. Antuna opata. Čašćenje su nastavili i u zadarskoj župi koja je njihov novi dom, zahvalno se utječući zagovoru sv. Antuna pustinjaka. Župnik Dubinko rekao je kako njihova župa skladno živi duhovno jedinstvo u različitosti te kako su prognanici koji su doživjeli rušenje svojih kuća, crkava i samostana na to uzvratili po primjeru raspetoga Krista koji na zlo nije uzvratio zlim, nego su trpjeli u snazi Isusovog križa i po primjeru sv. Antuna pustinjaka koji je živio na prijelazu 3. i 4. st.

„Sv. Antun zna što je to gubitak. Zna što je gubitak roditelja, gubitak doma. Bio je mladić od 18 godina kad su mu preminuli roditelji. Do tada, njegov život bio je ispunjen ovozemaljskim blagostanjem. Ali tada, sve se mijenja. Tada je na poseban način u srcu čuo riječi: „Hoćeš li biti savršen, prodaj što imaš i podaj siromasima“. Pobrinuo se za svoju maloljetnu sestru, razdijelio imanje siromasima, uzeo samo štap i pošao u pustinju, služiti Bogu, potpuno. Sav njegov daljnji život bio je u odricanju od svega što nije Bog“, rekao je don Tomislav, istaknuvši da nam „sveci nisu dani samo da im se divimo, nego da njihovim putem svetosti i mi pođemo. U vrevi i jurnjavi modernog doba, i mi možemo puno naučiti od sveca pustinjaka. Sv. Antun je primjer i uzor današnjem čovjeku“, poručio je don Tomislav.  

„Od sv. Antuna možemo naučiti koji je smisao odricanja. To znači napraviti mjesta u svom životu i srcu za Boga. Nema duhovnog rasta bez odricanja. Nema ljubavi bez žrtve. Biti potpuno Božji, trajno – na to nas poziva sv. Antun. Antun je svetac koji zna i izgubiti, vjerujući u puno veći dobitak. Vjeruje u pobjednika, u Isusa Krista“, istaknuo je župnik Dubinko. „Sv. Antun nam je i putokaz u odgovoru što je kršćanstvo. Kršćanstvo nije neka slatkasta religioznost, nego ustrajna borba Kristovom snagom i ljubavlju protiv zla u sebi i zla oko sebe. 

Sv. Antun je živio 20 godina u nekakvoj ruševini pokraj rijeke Nil. I tu se trudio živjeti samo za Boga. A tamo gdje se čovjek trudi živjeti s Bogom i za Boga, dolazi napast. Jer napasnik Đavao ne miruje. I zloduh ga je progonio u raznim obličjima. Pred Antunovim očima pojavljivali su se lavovi, bikovi, zmije, škorpioni i silovito su ga napadali. Ali Antun je ostao miran. Na njihovo navaljivanje samo bi im dobacio: ‘Kad biste bili jaki, bio bi dovoljan samo jedan od vas’. Uskoro, nakon toga, mjesto na kojem je bio napadan iz temelja se potreslo, utihnulo, demoni su se povukli, bol u tijelu je prestala. Otvorio se krov i grobnicu je obasjalo svjetlo. Svjetlo uvijek pobjeđuje tamu, svjetlo Isusa Krista koji je prokrvario da nas grešnike spasi“, rekao je don Tomislav, istaknuvši da napasti dolaze i u naš život. 

„Tko god želi biti Božji, napast ga ne može smisliti. Ali, napasti su samo dokaz da smo na pravom putu i da treba ustrajati do kraja. Zapravo, jao nama ako nas Đavao ne napastvuje. To znači da mu ne smetamo. To znači da smo već premlaki, da smo već u glibu i pušta nas da tonemo. Kroz upornu i ustrajnu borbu, zapravo dobivamo sve veću duhovnu snagu. Prosijavamo u svome životu da zaista vidimo za što i koga živimo i umiremo – za Isusa koji je za nas umro na križu“, poručio je župnik Dubinko. 

„Sv. Antun nam svjedoči kako pobijediti zlo – ne svojim ljudskim snagama, svojom pobožnošću, svojim odlukama. Sv. Antun je sve napasti otjerao znakom križa. Po križu, smrti i uskrsnuću Isusa izvojevana je najveća pobjeda, tom snagom i danas pobjeđujemo – snagom Kristova križa“, naglasio je don Tomislav. Uz Antuna opata povezuje se križ Tau koji je znak izabranika Božjih. „Poruka sv. Antuna pustinjaka je: Ne predaj se, izbori se protiv zla snagom pobjednika Isusa Krista, snagom njegove ljubavi s križa. Ali, najprije moramo pobijediti rat u nama, obuzdavati naš jezik, misli, srditu narav, da bismo pobjeđivali. U tome neka nam bude primjer, uzor i zagovornik sv. Antun pustinjak“, potaknuo je don Tomislav Dubinko.