Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Jurja proslavljen na Trsatu

Rijeka (IKA)

Župa sv. Jurja mč. na riječkom Trsatu proslavila je u subotu 23. travnja blagdan svog nebeskog zaštitnika. Svečano liturgijsko slavlje predvodio je sudski vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić, izvijestili su iz Riječke nadbiskupije.

Suslavili su svećenici trsatskog dekanata vlč. Siniša Vujčić, vlč. Mark Pavlinović, vlč. Piotr Modrzejewski, gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan te sadašnji i bivši župnik ove Župe, fra Zoran Bibić i fra Ivan Miklenić.

Osvrćući se na evanđeoski ulomak (Mk 16, 9-15) i Isusova ukazanja Mariji Magdaleni, dvojici učenika kao i na kraju jedanaestorici, mons. Svažić je rekao da su učenici povjerovali tek kada im se Uskrsli Gospodin sam objavio. Riječ koje im je tada uputio: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje“ tiču se i nas danas. Isusovo uskrsnuće događaj je koji izaziva potrebu za poslanjem i navještajem Radosne vijesti, rekao je mons. Svažić.

Sadržaj te Radosne vijesti jest Isusovo uskrsnuće, pobjeda nas smrću, ali Isus je potvrdio i istinitost svega što je činio i govorio, poručio je propovjednik. Dodao je da u svjetlu uskrsnuća sve dobiva novo svjetlo i u njemu vidimo temeljni sadržaj Radosne vijesti – da je Bog po Isusu Kristu pohodio čovjeka i da mu po njemu nudi spasenje. To su činili učenici nakon što su na Pedesetnicu primili dar Duha Svetoga, poručio je.

Na tom tragu i pravi kršćanin, onaj koji se istinski raduje u svojoj vjeri i koji je duboko u sebi smiren jer ga ispunja vjera u Gospodina, to svjedoči svojim izvanjskim životom, riječima i djelima. Zbog toga se kršćanstvo u kratko vrijeme proširilo cijelim svijetom i mnogi su u ime Isusa Krista podnijeli mučeničku smrt. Među njima i sv. Juraj 303. godine. To znači da je vjera važnija od ovozemaljskog života, jer ako je netko spreman dati život za svjedočanstvo vjere, znači da vjeruje u uskrsnuće i život vječni, rekao je mons. Svažić.

Govoreći o poslanju kao temeljnom pojmu koji proizlazi iz pročitanog evanđeoskog ulomka, a koje se tijekom povijesti ostvarivalo, naglasio je kako to isto poslanje zahvaća svakog vjernika danas. Kao primjer naveo je sinodalni proces koji obuhvaća čitavu Crkvu i trenutno je na razini župnih, redovničkih i drugih zajednica koje promišljaju o sinodi, zajedničkom hodu u vjeri. Tri su puta, rekao je mons. Svažić, navodeći: zajedništvo – sudjelovanje – poslanje.

Tu je dodirna točka s današnjim čitanjima – poslanje, no da bismo došli do toga, potrebno je zajedništvo na što smo pozvani jer smo svi po krštenju djeca Božja. Imamo jednaka prava i dužnosti. Svi smo pozvani uključiti se, i vjernici laici i klerici. Svi smo pozvani dati udio u životu Crkve. Svatko može dati svoje mišljenje, pa i kritike, kako bi Crkva mogla izaći što bolja, što kvalitetnija, osobito u vremenima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka. Važna je svijest odgovornosti da djelovanje Crkve ovisi od svih nas koji činimo Crkvu, poručio je propovjednik.

Govoreći o drugoj točki –  sudjelovanju – naglasio je da smo pozvani sudjelovati u životu Crkve, posebno kroz euharistiju, ali jednako tako i u drugim sakramentima i pobožnostima. Bitno je zajedništvo! Isus se obraća svojim učenicima kao zajednici, ne pojedincima, jer ona omogućava živjeti ono što nas naša vjera uči – ljubav prema Bogu i bratu čovjeku. To se najbolje ostvaruje kroz zajednicu, bilo da je riječ o župnoj, redovničkoj ili drugoj zajednici. Iz tog zajedništva slijedi poslanje u svijetu u kojemu živimo, radimo, djelujemo, poručio je mons. Svažić, dodajući da ponajprije to poslanje treba biti u obitelji, a zatim radnom mjestu, školi, fakultetu, odnosno društvu i svijetu kojemu smo poslani.

Primijetio je kako je najteže biti kršćanin i svjedočiti Isusa među najbližima jer tu često nailazimo na otpor i nerazumijevanje, ali ne smijemo odustati. Ako smo upoznali Isusa, to moramo radosno svjedočiti. Kršćanska radost privlači. Otpor i prijezir doživjeli su i prvi učenici, ali istinska ljubav uvijek biva povezana s određenim trpljenjem i križevima i jedino se tako autentično pokazuje. Zaključujući je potaknuo vjernike da po uzoru na sv. Jurja pokažu spremnost podnijeti nešto za Isusa. U današnje vrijeme to nije život, ali je neka neugodnost, poteškoća, jer kako drugačije pokazati da je naša vjera autentična, rekao je mons. Svažić.

A u poslanje svoje Župe više desetljeća uključeni su Ljubica Lipović i Zdenko Palčić. Ona, sa svojih navršenih 85 godina, do ove je godine uređivala cvjetnjak i brinula o okolišu župne crkve, a njezin vršnjak gospodin Zdenko, prvi je zvonar Župe sv. Jurja i ekonomski vijećnik koji je posljednjih 20 godina vršio i dalje vrši službu zvonara i sakristana. Njima je župnik fra Zoran Bibić, u znak svoje i zahvalnosti župne zajednice, na kraju mise uručio povelju s apostolskim blagoslovom pape Franje koju su zatražili i dobili iz Rima od Svetoga Oca. Na proslavi blagdana nebeskog zaštitnika ove trsatske Župe sudjelovali su knezovi krčki Frankopani i knezovi Frankopani Trsat, a liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Mrkoplja.