Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Male Terezije proslavljen u Breznici Đakovačkoj

Breznica Đakovačka (IKA/TU)

Blagdan sv. Terezije M. od Djeteta Isusa i Svetoga Lica proslavljen je 1. listopada 2021. u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj, misom koju je predslavio o. Nikola Grizelj, karmelićanin iz Zagreba.

Na smjelost pouzdanja koje je resilo sv. Malu Tereziju, o. Grizelj pozvao je prisutne odmah u uvodnim mislima slavlja. „Gospodin je domaćin ovog euharistijskog stola i zove nas da mu pristupimo, no, veseli se i sv. Mala Terezija koja je obećala kišu ruža kad bude sa svojim Gospodinom. Smijemo se nadati da ćemo dobiti koju laticu!“

Homiliju je započeo predslavitelj navodeći „lozinku“ te francuske svetice, svu sadržanu u življenju prvenstva ljubavi: „Samo ljubav vrijedi! Samo je ona važna!“ Razvijajući temu ljubavi i dnevnih čitanja blagdana, propovjednik je istaknuo da je ljubav važna zato što „sâm Bog jest ljubav i jer samo ono što je ljubavi slično ide u raj, a poslanje je čovjeka na zemlji ostvariti se za nebo!“ Pri tome je Bog ostavio putokaz kako ljubiti, a to je sâm njegov sin Isus. No, i sveci nam mogu biti putokaz kako ljubiti Boga i bližnjega, kao što je to sv. Mala Terezija koja, unatoč svim životnim okolnostima koje su nama česti izgovor za nedostatak vremena i razvijanja odnosa s Bogom, ljubi Boga i to ne osjećajem, nego izborom.

Terezijin duhovni nauk govori da naše okolnosti nikada neće biti po našem ukusu i volji, no upravo je to savršeno mjesto našeg posvećenja i rasta u Bogu, rekao je. „U tome je sadržan svetičin pristup životu i u tome nas ona savršeno razumije, u tome je Terezijina privlačnost i dostupnost svakom čovjeku: u njenoj običnosti, u vjernom vršenju svakodnevnih poslova čineći sve na Bogu mili način, srcem punim ljubavi“, naglasio je o. Nikola.

Sveta Mala Terezija ima potrebu sve ljude poučiti jednostavnosti tog puta do Boga koji je dobri otac, prepoznavajući i u njemu žeđ za čovjekom te čežnju da od svog stvorenja bude također ljubljen, poručio je.

Pri kraju homilije, predvodnik slavlja potaknuo je prisutne da zatraže Terezijin zagovor u pristupu svoje ljubavi prema Bogu koja se sastoji od činjenja dobra jednih drugima te da, poput te svetice „raduju Boga koji želi naše ljudsko društvo i naše prijateljstvo“.

Misu su suslavili umirovljeni svećenik Marko Bubalo i župnik u Levanjskoj Varoši Miro Tomas, prethodila je molitva Večernjih hvala na kojoj su, uz domaću zajednicu sestara karmelićanki, sudjelovali pristigli vjernici iz različitih krajeva Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Kip sv. Terezije iz Lisieuxa koji je za prigodom proslave postavljen u samostanskoj crkvi sestara karmelićanki, bio je okružen ružama koje su po završetku blagdanske mise bile blagoslovljene te su ih prisutni svećenici podijelili nazočnima.

Uz već uobičajenu mogućnost podjeljivanja karmelskog škapulara zainteresiranim vjernicima, slavlje blagdana omogućilo je i zadobivanje potpunog oprosta u toj karmelskoj crkvi, čemu je pridonio vlč. Nikica Bošnjaković iz Šida ispovijedajući hodočasnike toj karmelskoj svetici.