Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Marka Križevčanina proslavljen u Skradniku

Skradnik (IKA)

Svečana proslava blagdana naslovnika župne filijale, kapele i Dobrotvornog podupirajućeg društva sv. Marka Križevčanina održana je u utorak 7. rujna u Skradniku u župi Oštarije.

Misu je predslavio novi oštarijski župnik vlč. Mario Vazgeč.

Svečanost je počela u naselju Brajice gdje je blagoslovljeno novo raspelo, nakon čega su vjernici u procesiji došli do kapele sv. Marka u Skradniku.

„Sv. Marko Križevčanin i ostali sveci su svojim životom i odnosnom prema nasljedovanju Krista su zaslužili takvo mjesto u povijesti Crkve. Možemo li mi tamo stići“, zapitao je na početku propovijedi vlč. Vazgeč. Simbolički je istaknuo da su sveci ljudi kroz koje svijetli sunce.

Nakon što je ukratko iznio životopis sv. Marka i njegovu mučeničku smrt u Košicama kojeg nisu nikakve muke i patnje skrenula s puta nasljedovanja Krista, propovjednik je zapitao prisutne jesu li zaboravili cilj svojega puta i krenuli stranputicama. Mnogi koji žele Isusa ne žele ujedno i njegov križ. Ne bojte se križa jer on simbolizira žrtvu, vjeru i nadu. Gajimo zajedničku slogu, razumijevanje i nasljedovanje, jer samo tako služimo Kristu, poručio je propovjednik.

Nakon mise održano je druženje vjernika i hodočasnika uz agape koje su pripremili domaće župljanke.

Suslavili su župnika Župe Svetoga Križa iz Ogulina Nikola Prša i novi župnik u Generalskom Stolu Mario Kralj. Posluživao je bogoslov Krunoslav Brajdić.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor župe Oštarije. U procesiji s kipom sv. Marka Križevčanina sudjelovali su članovi DPD-a Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, hodočasnici iz filijale župe iz Vojnovca sa svojim stijegom te predstavnici vlasti josipdolski načelnik i predsjednica Općinskog vijeća.