Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Matije proslavljen u zajedništvu riječkih nadbiskupa i djelatnika Ordinarijata

Rijeka (IKA)

Blagdan sv. Matije apostola u petak 13. svibnja proslavljen je u katedrali sv. Vida u Rijeci liturgijskim slavljem riječkih nadbiskupa i djelatnika Ordinarijata Riječke nadbiskupije.

Euharistiju je predslavio riječki nadbiskup Ivan Devčić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem, kancelarom Riječke nadbiskupije preč. Markom Gregićem, rektorom riječke prvostolnice i nadbiskupijskim ekonomom mons. Matijom Matičićem, nadbiskupijskim koordinatorom pastoralnih ureda vlč. Matom Berišićem i đakonom Lukom Klaricom.

Propovijedao je mons. Uzinić koji je istaknuo da je preduvjet uspješnog vršenja poslanja svakog biskupa, svećenika, redovnika, redovnice, zaposlenika Ordinarijata, ali i svakog vjernika laika – biti s Gospodinom, ali i jedni s drugima. „Blagdan sv. Matije daje nam određene kriterije koje moramo zadovoljiti kako bismo ispunili svoja poslanja, a temeljni je ‚biti s Gospodinom‘. To znači biti svjedok Isusa Krista i njegova uskrsnuća. Da bismo to uspjeli, potrebno je ostati u Isusovoj ljubavi, a to možemo vršeći zapovijedi koje nam je Krist dao. Vršeći zapovijedi možemo postati sretni i po nama Evanđelje koje smo pozvani naviještati postaje Radosna vijest.“

Kao drugi kriterij naveo je Kristovu zapovijed da ljubimo jedni druge kao sebe same. Ta ljubav ne smije biti ljubav uvjetovana interesima, poručio je propovjednik. Biti Isusov prijatelj treći je kriterij kojega moramo zadovoljiti želimo li biti s Gospodinom i biti svjedoci njegova uskrsnuća. Taj kriterij važan je, kako za vršenje svećeničkog i redovničkog poziva, tako i za vršenje službe u Ordinarijatu, kazao je riječki nadbiskup koadjutor. Dodao je da se unutar tog kriterija nalazi i ‚podkriterij‘ – otvorenost, spremnost na dijalog i transparentnost. Govoreći o četvrtom kriteriju potaknuo je sve da u svijesti imaju činjenicu da je Bog izabrao nas, a ne mi njega za poslanje koje vršimo. Zato je važno ostati u Isusovoj ljubavi svjesni da u našem poslanju i zajedništvu trebamo vršiti Kristove zapovijedi, zaključio je mons. Uzinić.

Na kraju mise vlč. Berišić je u ime djelatnika Ordinarijata Riječke nadbiskupije uručio darove mons. Uziniću za desetu obljetnicu biskupstva i mons. Matičiću za imendan. Nakon mise u Nadbiskupskom domu održan je radni sastanak riječkog nadbiskupa koadjutora i djelatnika Ordinarijata.