Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Svijećnice u Oštarijama

Oštarije (IKA)

U svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina u subotu 2. veljače tradicionalno je svečano obilježen blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica, odnosno Prva svetica kako ga zovu u ovom kraju i marijanskom svetištu.

Misa za hodočasnike služena je u 11 sati a predslavio ju je fra Mirko Gregov iz samostana sv. Franje Asiškog u Ogulinu u suslavlju  čuvara oštarskog svetišta popa Ante Luketića, i župnike ogulinskih župa sv. Križa Josipa Štefančića te bl. A. Stepinca fra Petra Grubišića.  Liturgijskim pjevanjem misu je animirao župni zbor pod vodstvom Franje Puškarića.

Ovaj blagdan slavimo 40. dan nakon Božića a počeo se slaviti u 4. stoljeću u Jeruzalemu a službeno je uveden 542. godine, dok se u Rimu slavi od 678. godine kao Marijin blagdan. Zapadna crkva ga uvodi u službeni kalendar tek u 12. stoljeću, istaknuo je na početku propovjednik fra Mirko Gregov te potom istaknuo najznačajnije poruke ovog blagdana.  Veličina starca Šimuna i proročice Ane je što su potpomognuti Duhom Svetim prikazali dijete Marije i Josipa kao Spasitelja.

„Ovo je onaj kojeg smo čekali cijeli život. Ovo je onaj kojeg nam Bog šalje kao Spasitelja, on nije dar samo za Josipa i Mariju već za sve nas,“ poručio je Šimun u hramu.

Šimun i Ana nam na najbolji način pokazuju kako čovjek dolazi do sreće i mira, poručio je fra Mirko te se zapitao da li smo već nešto postigli od sreće i mira jer su nam psihijatrije pune. Isus je svjetlo svijeta a Marija stalno osvjetljava njegov put, zaključio je propovjednik  te podsjetio da je i blaženi Alojzije Stepinac umro s posvećenom svijećom.

Prije mise održan je obred paljenja svijeća ispred same crkve jer je uobičajena procesija izostala zbog jakog vjetra.  Popodnevnu misu predslavio je u oštarskom svetištu Gospe od Čudesa upravitelj svetišta pop Ante Luketić.

Ključne riječi:
Ogulin Svijećnica