Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov Caritasove pekarnice u Subotici

Subotica (IKA)

U Subotici je u ponedjeljak 6. rujna blagoslovljena zanatska pakarnica koju vodi Caritas Subotičke biskupije te je započela s dvotjednim probnim radom, budući da je planirano da službeni početak rada bude u ponedjeljak 20. rujna.

Prostorije pekarnice i u njima središnje pećnice „Sv. Forijana“ blagoslovio subotički biskup mons. Slavko Večerin.

O ideji otvaranja pekarne i njezinoj realizaciji govorio je ravnatelj Caritasa Subotičke biskupije preč. Csaba Paskó. „Caritas naše biskupije je profesionalna organizacija u oblasti socijalne skrbi. Imamo sve potrebite licence za socijalni rad. Našim smo aktivnostima prisutni u Novom Sadu, Bečeju, Malom Iđošu, Kanjiži, Senti i Subotici. Imamo više od 30 stalno zaposlenih. Radimo aktivnosti kućne njege potrebitih i razne druge usluge. Naša nit vodilja je jasna: “Ne dijeliti ljudima ribe, nego ih naučiti da ih love“. Od naših aktivnosti izdvajam i rad servisa za popravku bicikala koji radi ovdje u Subotici“, kazao je preč. Csaba Paskó.

Govoreći o nastaknu Caritasove pekarnice, Paskó je rekao kako su 2015. godine austrijska država i Caritas Linza raspisali natječaj projekte uređenja pekarnice, slastičarnica i ugostiteljskih objekata socijalnoga tipa. „Odlučili smo se predati našu ideju za pekarnicu na natječaj. Dobitnici sredstava bili su projekti iz pet država: tri afričke, Albanije i mi. Dodatna sredstva smo dobili od njemačke organizacije Renovabis i iz Humanitarne inicijative Osthilfe. Godine 2017. država je Katoličkoj Crkvi u Subotici vratila zgradu koja je bila nacionalizirana nakon II. svjetskog rata, te je u njoj bilo kino. Bogu hvala, uredili smo je i stigli do otvaranja“, kazao je preč.  Paskó.

Pekarnica je, po riječima preč. Paskóa započela probni rad. „Budući da je sveti Florijan zaštitnik pekarnica, mesnica i vatrogasaca, željeli smo da pećnica nosi njegovo ime“, kazao je on. Pojasnio je i zašto se Caritas odlučio na zanatsku pekarnu. „U Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj u mnogim zemljama Zapada postoji samo ili pretežito zanatska proizvodnja peciva. Možda će kruh od 100% raženoga brašna biti skuplji, ali je to za zdravlje bolje. Odlučili smo se raditi peciva bez aditiva, pojačivača okusa i teksture. Pokušavamo uspostaviti nove trendove, koji su se pojavili i u Srbiji“, kazao je preč. Csaba Paskó.

Uslijedio je čin blagoslova prostorija i pećnice.  „Naši suradnici ovih dana će raditi kako bi se uhodali. Učinit ćemo sve što možemo da nakon 20. rujna, kada počne i fiskalno poslovanje, rad pekarnice i slastičarnice teče glatko“, rekao je ravnatelj Caritasa.