Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov mozaika Majke Božje Trsatske u Nazaretu

Nazaret (IKA)

Provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto blagoslovio je u srijedu 16. ožujka, na početku devetnice blagdana Navještenja Gospodinova, mozaik Majke Božje Trsatske u dvorištu bazilike Navještenja u Nazaretu.

Provincijal Krišto ovih se dana nalazi u posjetu braći koja žive i djeluju u Svetoj zemlji u sklopu vizitacije sve braće Provincije.

Mozaik je postavljen 2014. godine prigodom 300. obljetnice krunjenja čudotvorne slike Majke Božje Trsatske na Trsatu u Rijeci. Mozaik je blagoslovljen pri prvoj mogućnosti dolaska u Svetu zemlju nakon razdoblja pandemije budući da se prošle godine obilježavala 730. obljetnica svetišta Gospe Trsatske.

U sklopu kanonske vizitacije braće cijele Provincije o. Milan došao je u posjet braći koja su na službi u Kustodiji Svete zemlje u Jeruzalemu i u Betlehemu. Na službi Kustodije kao definitor i prvi sakristan u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu je fra Siniša Srebrenović, službu profesora emeritusa na Studium Biblicum Franciscanum u samostanu Flagellazione obnaša dugogodišnji profesor biblijskih znanosti i orijentalistike fra Tomislav Vuk, a u Betlehemu kao ravnatelj franjevačkog Dječjeg doma i župni vikar djeluje fra Sandro Tomašević.

U susretu s kustodom Svete zemlje fra Francescom Pattonom, fra Milan je predstavio sadašnju situaciju u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda iz koje dolaze braća koja godinama djeluju u Kustodiji Svete zemlje. U pratnji provincijalnog ministra je došao fra Ivan Utješinović kao komisar Svete zemlje. On je imao radni sastanak s delegatom Kustodije i gvardijanom samostana Svetog Spasitelja fra Marcelom Arielom Cichinellijem. Razgovaralo se o modelu sustavnije pomoći kršćanima u Svetoj zemlji i poboljšanju suradnje za koju je po službi odgovoran fra Ivan.