Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov nove kuće Zajednice Cenacolo u Aljmašu

Zagreb (IKA)

Po blagdanu Pohoda Blažene Djevice Marije, u subotu 1. lipnja slaveći i naslovnu svetkovinu župe i crkve u Aljmašu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem predvodio je svečano misno slavlje i blagoslovio kuću i prve stanovnike Zajednice Cenacolo u novoj bratovštini „Gospa od Utočišta“ u Aljmašu.

Koncelebriralo je desetak svećenika, među kojima domaći župnik preč. Ante Markić, duhovnik Zajednice Cenacolo don Ivan Filipović te svećenici iz Zajednice Michel Köhler i Marco Lattarulo.

Prije misnoga slavlja članovi Cenacola zajedno s vjernicima u aljmaškoj su crkvi molili krunicu na poljskom, mađarskom, albanskom, talijanskom i hrvatskom jeziku. Molitva je bila protkana pjesmom Cenacolovaca koji su, uz Zbor bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa, animirali i misno slavlje. Nakon euharistije, unatoč jakoj kiši, uslijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom prema kapeli nove bratovštine, u kojoj je On trajno izložen za sve mlade koji budu tražili nadu i oslonac, utjehu i ohrabrenje.

Riječi dobrodošlice vjernicima, svećenicima, članovima Zajednice Cenacolo, roditeljima, rodbini i prijateljima štićenika, a napose stanovnicima nove bratovštine, na početku misnoga slavlja uputio je domaći župnik Markić te rekao: „Neka vam nebeska Majka Marija, koju u ovom svetištu častimo kao Gospu od Utočišta bude utočište, zagovornica i pomoćnica, kako biste uz njezinu pomoć, zaštitu i zagovor što prije ozdravili i vratili se svojim obiteljima i svome domu. Dobrodošli i računajte na našu pomoć i potporu“. Rekavši da članovi Cenacola nisu tek došli u Aljmaš, već su tu duže vrijeme – grade kuću, druže se te se osjećaju dobrodošli i prihvaćeni, Filipović je istaknuo: „Okupili smo se kao Crkva da kažemo – dobrodošlicu Isusu. Mi vjerujemo u Isusovu prisutnost u posvećenoj hostiji i danas će Isus doći u našu kuću. On je srce Cenacola, on je srce nove bratovštine. Kad Njegovo Srce zakuca – tamo počinje život. I naše iskustvo je da se Isus iz euharistije, iz tabernakula, u tišini, molitvi pretače u srce momaka. I tu počinje novi život, u srcu svakoga od nas“.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Hranić podsjetio je kako je prije točno tri godine blagoslovljen temeljni kamen te je započela gradnja novoga doma za zajednicu Cenacolo, a sada je djelo privedeno kraju te u kući boravi prvih 12 mladića. „Jer je Blažena Djevica Marija Isusova majka i majka naša, majka Crkve – Zajednica Cenacolo voli biti pod njezinim okriljem i zato je izabrala Aljmaš“, pojasnio je nadbiskup Hranić i potaknuo na molitvu za sve koji su pogođeni ovisnošću, kao i za izljev Duha Svetoga na novu bratovštinu.

„Isus nas smatra svojima. On danas u nama vidi svoje prijatelje, braću i sestre, učenike, i računa na nas kao nekoć na apostole“, rekao je nadbiskup u homiliji, pojašnjavajući kako se ni prvi euharistijski skup na posljednjoj večeri nije odlikovao besprijekornošću i svetošću, nego unutrašnjom privrženošću i povjerenjem. „Na posljednjoj je večeri Isus molio ne samo za ondje prisutne apostole, nego i za nas koji smo danas njegovi. Molio je i za vas koji ste iskusili ponor i beznađe pakla ovisnosti. Vas smatra svojima i vi ste mu važni“, obratio se Cenacolovcima nadbiskup Hranić. Ističući ljubav kao jedinu ljudsku stvarnost koja može ispuniti svaki ponor odvojenosti i različitosti, ali – sadržava i bol i patnju, rekao je: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio. Isus to govori i nama, i želi nas hraniti, i hrani nas večeras euharistijskim kruhom sebedarja da bismo nahranjeni njime mogli prianjati uz druge ljude, svojega muža ili ženu kao uz Krista“.

Obraćajući se bračnim parovima, nadbiskup je naglasio kako „bračno i obiteljsko zajedništvo izvire iz euharistije, slika je euharistije i hrani se euharistijom“ te je kazao: „U euharistijskom prinosu kruha i vina, vi kršćanski supružnici, snagom primljenih sakramenata kao krsni svećenici na oltar prinosite svoju bračnu ljubav i vlastita tijela, uključujući svoje nedostatke i slabosti; donosite vaše bračno zajedništvo, svoju djecu, obiteljske radosti, nade i strepnje, sve svoje potrebe, čitav svoj život. Prinosite i svoj vapaj ukoliko su vam brak i obitelj pogođeni životnim, bračnim i obiteljskim poteškoćama, poteškoćom ovisnosti – pa vi, vaše dijete, bračni drug, netko od članova vaše obitelji pada u beznađe, agresivnost, drogu, alkohol, kocku ili u druge poteškoće. Vas po tom prinosu, u tim darovima, Isus posvećuje i po pričesti se s vama pojedinačno združuje kako bi se u vama očitovala otkupiteljska ljubav i snaga Krvi Kristove prolivene na križu. Po pričesti On vas međusobno združuje i u vama očituje moć i slavu uskrsne preobrazbe“. Nadbiskup se potom obratio i gradonačelnici Iloka Marini Budimir, zahvaljujući njoj i mještanima Iloka što su prije dvadesetak godina, odmah nakon rata, primili Cenacolo u Šarengrad, a sada s tugom i boli u srcu ovu zajednicu prepuštaju Blaženoj Djevici Mariji Gospi od Utočišta.

Po dolasku Presvetoga Oltarskoga Sakramenta u kuću nove bratovštine, nadbiskupijski povjerenik za pastoral ovisnika preč. Ivan Jurić, nakon pročitanoga evanđeoskog ulomka iz Ivanova evanđelja o odlasku Jude iz cenakula – dvorane posljednje večere, rekao je: „Ova kuća ima samo jedan zadatak, izbaciti ‘Judu’ iz sebe. I to je najteži zadatak dragi dečki i za vas, i za sve nas koji vas pratimo, i sve nas ovdje prisutne u ovoj procesiji. Neprestano se oslobađati ‘Jude’ koji krade, ‘Jude’ koji je materijalist, koji vara, koji izdaje, ‘Jude’ koji sam sebe ubija. Što je drugo ovisnost nego jedna vrsta ubijanja sebe. Evo, ovo je kuća Cenacola u kojoj nema ‘Jude’, gdje ga se oslobađamo i neka se ovdje proslavi Sin Čovječji“.

Potom je Ante, voditelj bratovštine sa suprugom Andrejom zahvalio Božjoj providnosti i svima koji su pomogli gradnju kuće. Zahvalnost je izrekao: nadbiskupu Hraniću, nadbiskupu Srakiću, župniku Markiću, Stjepanu Ribiću, nazočnom osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću, Gradu Osijeku i gradonačelniku Ivici Vrkiću, Vodovodu Osijek i Ivanu Mandiću, tvrtki Respect-ing d.o.o. i Darku Ojvanu, tvrtki Zuber d.o.o. i Daliboru i Igoru Mihaljeviću, muškom i ženskom Lions klubu Osijek te Rotari klubu Osijek, tvrtki ABK te Modena – Italija, Mili Hodaku, Poljoprivrednom institutu Osijek i Zvonimiru Zduniću, Mlinaru, Saponiji, tvrtki Monte-Mont i Dragi Iličiću, Igoru Noskovu i tvrtki „Čarobni tim“, KBC-u Osijek, roditeljima grupa Osijek i Vojvodina, Bogoslovnom sjemeništu, Ustanovi za uzdržavanje klera, Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasu Vukovarskog dekanata i Ivi Crnjcu, milosrdnim sestrama sv. Križa, Marijinim sestrama Čudotvorne Medaljice, milosrdnicama sv. Vinka Paulskog, redovnicima Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, isusovcima te svim svećenicima, redovnicima i redovnicama ove nadbiskupije koji Cenacolo nesebično duhovno i materijalno prate na putu obraćenja. Izrazi zahvalnosti napose su upućeni preč. Juriću te provincijalnoj poglavarici Marijinih sestara Čudotvorne medaljice s. Kaji Ljubas.

Cenacolovci su zahvalili i svojoj osnivateljici majci Elviri Petrozzi te su s okupljenima podijelili izraze ohrabrenja i molitvene potpore članova Zajednice u svijetu koje je pismeno uputio don Stefano Aragno. Dvanaestorica mladića koji borave u aljmaškoj bratovštini pod vodstvom voditelja kuće izmolili su molitvu odricanja, nakon čega je nadbiskup Hranić Presveti Oltarski Sakrament pohranio u tabernakul u kapelici kuće. U znak zahvalnosti i sjećanja na ovaj dan okupljene obitelji primile su i mali dar – sok od aljmaške bazge i privjesak za ključeve. Nastavak druženja uz domjenak uveličao je Dječji zbor osječke župe Preslavnoga Imena Marijina pod vodstvom Tomislave Karačić Šoljić i s. Veronike Vlašić.