Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov novoizgrađene Kuće sv. Josipa u Osijeku

Zagreb (IKA)

U zajednici Milosrdnih sestara Sv. Križa u Osijeku (Krbavska 22) u subotu 18. ožujka blagoslovljena je novoizgrađena Kuća sv. Josipa.

Obred blagoslova vodio je vlč. Vladimir Delić, župnik Župe sv. Josipa radnika u Osijeku. Na obredu blagoslova nove kuće sudjelovale su sestre iz Đakova: s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, s. Nikolina Nikolić, zamjenica provincijalne poglavarice i sestre savjetnice provincijalne poglavarice: s. Lucija Kopić, s. Ivanka Marija Vrgoč i s. M. Emanuela Kvesić. Nazočne su bile s. Lovorka Jukić, provincijalna ekonoma i s. Josipa Ćibarić.

Pozivu na svečanost blagoslova odazvali su se franjevci fra Venancije Mihaljević, gvardijan samostana u Tvrđi, fra Drago Bedeničić, vikar Provincije sv. Ćirila i Metoda i župnik Župe Sv. obitelji u Osijeku, fra Zoltán Dukai i fra Ivan Ivanković. Bile su nazočne i sestre redovničkih zajednica u Osijeku: Marijine sestre Čudotvorne medaljice, milosrdnice sv. Vinka Paulskoga i sestre Obitelji Malih Marija.

Za vrijeme blagoslova vlč. Delić održao je homiliju koju je počeo navođenjem 7. člana Konstitucija: „Tako svojim životom pokušavamo očitovati nešto od one ludosti ljubavi koja je Kristu donijela smrt na Križu, a čovječanstvu spasenje.“ Istaknuo je da život sestara, njihovo svjedočanstvo, rad i služenje trajno podsjećaju na ono što je živjela i suutemeljiteljica Družbe, blažena majka Marija Terezija Scherer, jer je na pitanje potrebitih: „Gdje stanujete? Možete li pomoći?“ odgovarala nesebičnim i velikodušnim služenjem. Rekao je kako je osobno sretan što je od ranoga djetinjstva odgajan brigom predanih Milosrdnih sestara sv. Križa te da ga život sestara podsjeća na to da u životu nije najvažnije ono što mi činimo, nego ono što je Bog u svojoj ljubavi za nas učinio, što čini sada i što će još činiti. U nastavku župnik je zahvalio sestrama što prepoznaju u životu Božji naum i u tom smislu djeluju, kako u svijetu, tako i konkretno, u župnoj zajednici, preporučivši ih zagovoru sv. Josipa, kojega su sestre izabrale za zaštitnika nove kuće, a koji je ujedno zaštitnik Župe na području koje nalazi se i njihova zajednica.

Na završetku obreda nazočnima se obratila s. Valerija Široki, zahvalivši vlč. Deliću što je vodio obred blagoslova novoizgrađene kuće. Zaželjela je da kroz ovaj novi prostor poteče obilat blagoslov na sestre koje će ovdje živjeti i djelovati, kao i na sestre koje će u ovoj kući boraviti radi liječenja. Zahvalila je i nazočnim predstavnicima arhitektonske tvrtke Rechner d.o.o. iz Osijeka, kao i izvođačima radova, predstavnicima tvrtke Akropola d.o.o. iz Satnice Đakovačke, koji su izgradili kuću da bude udoban dom sestrama koje su u službi narodu Božjemu u Osijeku. Na poseban način zahvalila je s. Lovorki Jukić, provincijalnoj ekonomi, koja je od početka pratila gradnju i opremanje te se brinula za svaki detalj, iz čega je niknulo zdanje, upotpunjeno ovim blagoslovom. Ujedno je zahvalila sestrama zajednice u Osijeku koje su suradnjom i spremnošću pratile tijek radova.

Nakon obilaska novoizgrađene zgrade i blagoslovljenih prostora svečanost je nastavljena zajedničkim objedom i zahvalnim druženjem. Osobito su na ovom događaju bile zahvalne sestre osječke zajednice: s. M. Anka Cipetić, s. M. Nevenka Kudić, s. M. Branka Čutura, s. Marija Stela Filipović, s. Monika Hančić, s. Anđela Sudar, s. Marijela Nikolić, s. Antonia Barišić-Jaman, predvođene kućnom poglavaricom s. Ivom Davidović.