Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov obnovljene kapele sv. Josipa kod mosta u Zamostu

Zamost (IKA)

Obnovljena kapela sv. Josipa kod mosta u Zamostu svečano je blagoslovljena u subotu 18. ožujka 2023., uoči svetkovine sv. Josipa.

Upravitelj župe Plešce vlč. Josip Tomić istaknuo je povijesne činjenice o nastanku kapele kao i postupku obnove koju je započeo njegov predšasnik vlč. Marko Gregić.

Ujedno je istaknuo da sv. Josip kao zaštitnik cijele Crkve na tom povijesnom mjestu povezuje dvije župe i dva naroda, što simbolizira i zamoški most koji će uskoro na temelju dogovora Grada Delnica, Općine Kostel, Općine Osilnica i Primorsko-goranske županije biti obnovljen.

Blagoslovu su nazočili župljani Plešci i Osilnice, te zastupnica u Hrvatskom sabora Majda Burić.

Nakon blagoslova, nazočnima se obratila zastupnica Burić, čestitavši kao vjernica obnovu kapele koja je dio goranskog i hrvatskog identiteta. Istaknula je ponos što je na poziv Martina Kvaternika nazočila blagoslovu.

Potom se nazočnima obratio Branko Kovač, istaknuvši zalaganje Zamošćana u obnovi kapele, i zahvalivši svima za sudjelovanje u obnovi.

Prigodom blagoslova kapele sastavljena je povelja čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

„U IME BOŽJE. AMEN.

Ovjerovljenje blagoslova
obnovljene kapele sv. Josipa
u Zamostu kod mosta

U dane dok je Vrhovni svećenik, Sveti Otac Papa Franjo stolovao u Rimu, dok je Hrvatski državni poglavar, Predsjednik Hrvatske Države i Vrhovnik bio g. Zoran Milanović, nadbiskup riječki i metropolit Preuzvišeni gospodin mons. Mate Uzinić, župan primorsko-goranski g. Zlatko Komadina, upravitelj župe Plešce vlč. g. Josip Tomić, završena je obnova ove kapele sv. Josipa.

Obnovu kapele započeo je vlč. g. Marko Gregić, upravitelj Župe Plešce, 2019. godine, a obnovljena je trudom i zalaganjem Crkvenog odbora, ponajviše g. Branka Kovača, te uz doprinosa župljana Župe Plešce, te posebno mještana sela Zamost, financijske pomoći Primorsko – goranske županije, potporu Županijske uprave za ceste Primorsko – goranske županije, te donacijama tvrtki i pojedinaca.

Radove na kapeli izvodili su tvrtka Pograd d.o.o., Plešce, vl. Lolite Erent, tvrtka Trabem j.d.o.o., Hrib, v. Daria Tomca,, te g. Davor Ožbolt koji je kapelu oslikao 2022. godine.

Kip sv. Josipa za kapelu darovala je 2021. gđa Biserka Janeš iz Zamosta na uspomenu svojeg pokojnog sina Josipa Joška Janeša, hrvatskog branitelja.

Ovu kapelu sazidao je Bartol Kuzele oko 1830. godine, te ju je 1894. oslikao Petar Rutar, slikar iz Osilnice, za vrijeme župnika Vinka Čadeža, uz dobrovoljne prinose župljana. Kapelu je isti župnik pleški blagoslovio dana 6. listopada 1895. na čast sv. Josipa. Ključeve kapele, prema zapisu iz Imovnika područnih kapela Župe Plešce godine 1903. „predat je Mariji Žagar, ženi Šimunovoj iz Zamosta.“

Oltar kapele i natpisnu ploču darovao je g. Branko Kovač iz Zamosta.

Kapela se nalazi na privatnom zemljištu obitelji Pleše, a u 2022./2023. g. Josip Gašparac i njegov sin Domagoj u dogovoru s obitelji Pleše izvršili su bez naknade parcelaciju i uris kapele, uz suglasnost Žup. uprave za ceste PGŽ, te će obitelj Pleše narečenu kapelu darovati Župi Plešce.

Obnovljenu kapelu je blagoslovio ovomjestni upravitelj Župe, vlč. Josip Tomić dana 18. ožujka 2023.

Ova Isprava blagoslova kapele sastavlja se u dva primjerka – jedan za župni arhiv Župe Plešce te jedan za spise.

Da se sve ovo ovjerovi i za buduća pokoljenja ostavi, potpisuju svojim rukama nazočni kler, članovi Crkvenog odbora Župe Plešce i izvođači nazočni blagoslovu.

Zamost, uoči blagdana sv. Josipa, 18. ožujka 2023. Godine Gospodnje.“