Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov obnovljenog župnog pastoralnog centra u Brodskom Varošu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Krista Kralja posebno je svečano 25. studenoga proslavljena u istoimenoj slavonskobrodskoj župi u naselju Brodski Varoš. Velika radost za župljane toga je dana bio blagoslov novoobnovljenoga župnog pastoralnog centra, kojega je blagoslovio župnik Davorin Anđić.

On je tom prigodom zahvalio svojim župljanima i ostalim brojnim donatorima napose nazočnima Draganu Jeliću, pomoćniku ministrice regionalnog razvoja te svojoj župljanki Ljubici Miščančuk, saborskoj zastupnici.


Ukupna vrijednost radova, koji su trajali tek mjesec i pol dana, iznosila je 402.790 kuna. Od toga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjelovalo je s 200 tisuća kuna, dok je ostatak sredstava osigurala župna zajednica te brojni donatori među kojima Brodsko-posavska županija, Grad Slavonski Brod, te tvrtke: Šprajc THD, Hidromont industrijska montaža, Marun – prijevoz, građevinarstvo i usluge i drugi.

Nakon adaptacije i obnove zgrada je sada preuređena tako da se u njoj nalazi dvorana površine 60 četvornih metara sa 70 sjedećih mjesta. Uz dvoranu se nalazi čajna kuhinja sa svim elementima i uređajima, tu su i dva sanitarna čvora za potrebe dvorane, a u drugom dijelu zgrade je soba za goste sa sanitarnim čvorom.  Izrađena je toplinska izolacija na krovištima i svim nutarnjim zidovima, zamijenjena je dotrajala stolarija s PVC stolarijom, električni vodovi i drugo. Time je sada župna dvorana sa svim potrebnim popratnim prostorijama puno prikladnija i upotrebljivija nego što je to do sada bilo moguće.

Svečano misno slavlje svetkovine Krista Kralja uz domaćeg župnika Anđića, prijašnjeg župnika Alojzija Asića, vojnog kapelana MORH-a Ivana Blaževca te Gabrijela Prekratića, župnog vikara župe Gospe Brze Pomoći predvodio je umirovljeni župnik Stjepan Sokolović. Bila je to i prigoda za vlč. Sokolovića da s vjernicima kojima je na službi župnika bio od 1986. do 1994. godine proslavi i svoj zlatni jubilej, 50. obljetnicu svećeništva. U župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju sada djeluje kao umirovljeni svećenik.

Zahvalio je župljanima na lijepoj suradnji i zajedništvu kroz osam godina napose u vrijeme Domovinskog rata. Zahvalio je Bogu na svim milostima kao i na dobrom zdravlju koje mu omogućuje daljnje služenje te se svećenicima Slavonskobrodskoga dekanata stavio na raspolaganje u pomoći.
Uime župljana zlatomisniku je svećeničku štolu, koju su radila župljanke u svojoj kreativnoj radionici, darovao župnik Anđić. Tijekom mise on je krstio malog Dominika, drugo dijete Igora i Antonije Marušić.
Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava, koju je predvodio prijašnji župnik te župe umirovljeni svećenik Alojzije Asić. I njemu je župnik tom prigodom također darovao štolu. Slavlje svetkovine i trodnevne duhovne priprave pjesmom je animirao župni zbor predvođen Ramonom Petanović.