Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov polja u Bosanskoj Posavini povodom svetkovine sv. Marka

Plehan (IKA)

Blagoslov polja u selima u Župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini održan je u nedjelju 28. travnja i u srijedu 1. svibnja 2024., nakon svetkovine sv. Marka.

Onih koji blagoslivljaju polja u selima koje pripadaju župi, a ima ih 21, u nedjelju je blagoslov bio u tri sela.

Gvardijan fra Anto Tomas predvodio je blagoslov i misu na groblju sv. Josipa Radnika u Ritešiću. Blagoslov i misu u Stanićima kod kapele sv. Filipa i Jakova, koju je 2015. godina sagradila udruga Stanići, predvodio je umirovljeni svećenik Riječke biskupije mons. Pero Zeba, povratnik u Bijelo Brdo. Kod kapele sv. Josipa Radnika pod Lipom u Modranu blagoslov i misu predvodio je fra Domagoj Šimunović iz franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu.

Kao i prijašnjih godina u sva tri mjesta su se okupili brojni Posavljaci. Svjesni kako blagoslivljaju polja koja su zarasla i neobrađena, svećenici su im posvjestili kako tim blagoslovom blagoslivljaju i sav trud koji ulažu u svoj rodni kraj, da ne bude zaboravljen. Zahvalili su onima koji su obnovili svoja ognjišta i vratili se te ondje žive, a ohrabrili su one koji iz opravdanih razloga to nisu učinili.

Naglasili su da je najvažnije od svega što su, unatoč svim olujama koje su ih pratile u životu, sačuvali svoju vjeru i ljubav prema rodnom kraju. Zahvalili su roditeljima koji su za tu prigodu doveli i svoju djecu svjedočeći im tako ljubav prema rodnom kraju i čuvanju tradicije i običaja.

Kao što su to činili prije Domovinskog rata, opet su poslije mise okupili za zajedničkim stolom uz objed i pjesmu.

blagoslov polja u Modranu pod Lipom