Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov projekta „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“

Valpovo (IKA)

Prigodnom svečanošću u ponedjeljak 8. veljače u središtu Valpova obilježen je početak radova na projektu „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“.

Blagoslov početka radova, uz domaćeg župnika u Valpovu Zvonka Mraka, predvodili su župni vikar Luka Ćosić i đakon Bruno Diklić.

Projekt obuhvaća i uređenje pristupnih površina, rekonstrukciju središnjeg gradskog trga i obnovu fasade župne crkve. U sklopu projekta povjesničar dr. sc. Dinko Župan osmislio je funkciju i sadržaj pet soba u Edukacijsko-interpretacijskom centru pod nazivom „Katančićev vremeplov“ te dvije prostorije u Memorijalnom centru „Matija Petar Katančić“.

Edukacijsko-interpretacijski centar, koji će se nalaziti u zgradi stare gradske vijećnice u Valpovu, bit će obogaćen brojnim turističkim sadržajima u svrhu edukacije turista i prezentacije lika i djela svećenika i franjevca Matije Petra Katančića, a sve pod nazivom „Katančićev vremeplov“.

Memorijalni centar gradit će se na teritoriju župnoga dvora, a njegova namjena je prezentiranje najvažnijeg djela fra Matije Petra Katančića – Biblije, koju je prvi preveo i tiskao s latinskog na hrvatski jezik. U središnjem dijelu Memorijalnog centra nalazit će se replika Katančićevog prijevoda.

Na svečanosti su govorili Vanja Miličević, direktor Valpovačkog poduzetničkog centra d.o.o., dr. Dinko Župan, idejni začetnik projekta, Dario Berečić uime tvrtke Quantum iz Valpova i arhitekt Domagoj Ivanović, kreator arhitektonskih rješenja. Na kraju je gradonačelnik Mato Šutalo pozdravio sudionike svečanosti te je zahvalio svim suradnicima koji su pridonijeli osmišljavanju i oblikovanju projekta i poželio da angažirani izvođači uspješno projekt i realiziraju u zadanim rokovima.