Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov vitraja bl. Miroslava Bulešića u crkvi u Maloj Bosni

Mala Bosna (IKA)

Tijekom mise, koja je služena za sve pokojne članove Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), u subotu, 28. listopada u crkvi Presvetoga Trojstva u Maloj Bosni blagoslovljen je vitraj s likom bl. Miroslava Bulešića, izrađen darom ove stranke, koja politički zastupa Hrvate u Vojvodini i Republici Srbiji.

Misu je slavio župnik vlč. Dragan Muharem zajedno sa svećenicima iz sve tri nad/biskupije u Srbiji u kojima djeluje hrvatski kler: generalnim vikarom Srijemske biskupije mons. Josipom Ivešićem, župnikom katedralne župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu i rektorom Marianuma vlč. Mihaelom Sokolom, te vlč. Danielom Katačićem, župnikom u susjednoj župi Đurđin, uz gvardijana subotičkog franjevačkog samostana fra Ivana Miklenića.

Vlč. Muharem je, tumačeći znakovitost i ostalih vitraja koji su postavljeni na prozore tijekom sveobuhvatne obnove župne crkve, posebno naveo lik sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Hrvatskoga Majura, jedinog mjesta s hrvatskim predznakom u imenu, koji se nalazi na području župe Mala Bosna te kazao da zbog toga zaslužuje posebnu pažnju i hrvatske zajednice u Vojvodini i skrb župne zajednice. „Zato mi je drago da smo se večeras okupili u Maloj Bosni, u kojoj je DSHV prepoznao vrijednost suradnje i pomaganja. To je trajni zalog koji će ostati ovdje i kad mi odemo, za buduće generacije ove župe i sela“, dodao je.

Vlč. Muharem je u nagovoru prije blagoslova vitraja kazao kako Crkva u Hrvata ima tri proglašena sveca: Nikolu Tavelića, Marka Križevčanina i Leopolda Mandića (likovi sve trojice nalaze se na vitrajima u ovoj crkvi) te i puno veći broj blaženih, njih 17, i još 33 kandidata za blaženike. „Osim njih, imamo i svece iz ranih kršćanskih vremena koji su prolazili i propovijedali u Bačkoj. Vajštancima je dobro poznat sv. Bono Vukovarski. Gledajući još šire, svi smo čuli za Dalmantinca sv. Jeronima, sv. Dujma ili sv. Kvirina koji je zaštitnik Siska. Ukoliko pogledamo prostor Vojvodine, sjetit ćemo se i djelovanja i mučeništva sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, koja je nekada bila crkveno središte ove naše regije. Tu su i sveci koji su djelovali u današnjem Beogradu, bračni par sv. Montan i Maksima. Važno je poznavati njihove živote i prilike u kojima su živjeli. Često se, naime, požalimo kako teško živimo i kako su vremena teška, a Crkva nam daje primjer ljudi koji su baš u teškim vremenima, i težim od naših, znali ostati čvrsti i pravi. Među njima se nalazi i Miroslav Bulešić. Ostao je vjeran Crkvi unatoč ideologijama koje su razarale vrijeme u kojem je djelovao. Imao je samo 27 godina kada je ubijen u župnoj kući od strane komunističkoga režima. Bogu hvala, i hvala DSHV-u, da u našoj crkvi imamo njegov blaženi lik, kao primjer mladima i poticaj svima onima koji se zalažu za očuvanje naše kulture i identiteta – nacionalnog i vjerskog“, kazao je vlč. Muharem.

Misi su nazočili predsjednik stranke i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, brojni članovi stranke iz mjesnih odbora iz cijele Vojvodine te gost, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je na poziv DSHV-a nazočio radnoj Skupštini stranke u Maloj Bosni.