Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov žita i polja u Krndiji

Krndija (IKA)

Na Nedjelju Dobroga Pastira i spomendan sv. Marka, 25. travnja, nakon podnevnog misnog slavlja koje je u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Krndiji, filijali Župe Punitovci, predvodio župnik Đurica Pardon, vjernici su tijekom blagoslova žita molili za plodonosnu godinu.

Do polja u neposrednoj blizini crkve vjernici su došli u procesiji, noseći upaljene svijeće i križ. Uz epidemiološke mjere, misnom slavlju i blagoslovu uz župljane su nazočili i članovi đakovačkog ogranka Zemaljske udruge Podunavskih Švaba.

„Pozvani smo danas u ovoj crkvi usred polja živjeti Božju riječ po kojom Gospodin sve nas na zemlji blagoslivlja i uzajamno jedni drugima upućivati blagoslov, ljubav i uzajamno poštovanje bez mržnje, zavisti i zlobe. Povijest ove crkve govori nam što sve mržnja može učiniti, mržnja čovjeka prema čovjeku, samo zato što je drugačiji, kako su to činile tadašnje vlasti koje su Nijemce, stanovnike Krndije smatrali opasnima, protjerali ih u patnji i zatvarali u logor. Nekadašnji stanovnici čiju su crkvu pretvorili u skladište i porušili ju isto su uživali plodove zemlje i zazivali na nju kako mi to danas činimo Božji blagoslov, jer zemlja i čovjek međusobno su povezani“, rekao je župnik u homiliji.

Vlč. Pardon istaknuo je kako se i mi nekada s mržnjom odnosimo prema zemlji i životinjama te dodao: „Molimo Gospodina da otvori naša srca za činjenje dobrih djela, da zemlju i bića od kojih živimo ne vidimo kao problem već darom bogatstva od Boga. Zemlja nam služi, a i mi trebamo služiti zemlji. Bića služe nama pa i mi služimo njima jer samo uzajamnost uz Božji blagoslov donosi radost ubiranja plodova truda i rada. Neka nam Gospodin bude uzor dobrog pastira, uzor koji pokažimo jedni prema drugima“.

Uz žitno polje molilo se za zaštitu od vremenskih nepogoda i svih zala. Nakon blagoslova vjernici su, po starom običaju, stručak blagoslovljenog žita ponijeli u svoje domove.