Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen Dom za starije i teško bolesne osobe "Domus vitae"

Supetar (IKA)

U prigodnom programu u Supetru na otoku Braču, na području nekadašnjega hotela Britanida, u nedjelju 13. siječnja svečano je otvoren i blagoslovljen Dom za starije i teško bolesne osobe "Domus vitae". Prvi je to dom na otoku Braču koji će osim brige za starije i nemoćne osobe pružati i palijativnu skrb.

Dom je blagoslovio izaslanik hvarskoga biskupa dr. Petra Palića, brački dekan i biskupski vikar za Brač Toni Plenković u nazočnosti brojnih posjetitelja, među kojima su bili i brački svećenici Tonči Kusanović, Jakša Rubinić i Ivica Eterović.

U prigodnoj riječi Plenković je prenio pozdrave biskupa trootočke biskupije, istaknuvši biskupovu radost i podršku zbog otvorenja novoga doma i palijativne skrbi za teško bolesne i umiruće osobe. Naglasio je da je biskupija podržala taj projekt te se rado uključila svojom materijalnom pomoći. Blagoslovnu molitvu izrekao je u prizemlju doma, a zatim je na sve njegove štićenike i djelatnike zazvao Božji blagoslov. Osvrnuvši se na evanđeoske zapise iz Ivanova evanđelja, ustvrdio je da je apostol Ivan “najbolje hvatao ritam Isusova srca i svojim spisima ostavio lijepo svjedočanstvo Isusove misli i djela”. Bog koji ljude beskrajno voli želi da i mi, njegova stvorenja, tu istu ljubav iskazujemo jedni drugima, poručio je, uz ostalo, brački dekan. U pratnji sestara i njegovateljica obišao je zatim novootvoreni supetarski dom, susreo se pojedinačno sa svim štićenicima te ih blagoslovio.

U Domu za starije i teško bolesne osobe već je zbrinuto tridesetdvoje štićenika, od kojih je najstariji korisnik 96.-godišnji Mihovil Ivko iz Ložišća, a korisnica 94.-godišnja Livica Mladinić iz Milne. Među sadašnjim štićenicima većina ih je nepokretnih, dok ih je svega deset pokretnih. U prostorima doma uskoro će biti uređen i otvoren prostor palijativne skrbi koji će se brinuti za četvero umirućih osoba, a planirane su i dvije smještajne jedinice za svećenike. U kratkome obraćanju nazočnima voditeljica doma, viša medicinska sestra Klaudija Basar, zahvalila je biskupu Paliću i Hvarskoj biskupiji na prepoznavanju važnosti projekta i konkretnoj materijalnoj pomoći te preporučila štićenike i djelatnike doma u duhovnu skrb. “Hvala svima koji su kao dobre duše podržavali ovaj projekt ponuđenom pomoći, dobrom riječju i savjetom. Naziv ‘Domus vitae’ znakovit je i bit će nam trajan poticaj da to doista tako i bude. Želimo dati šansu životu u starijoj dobi da se dostojanstveno živi sukladno medicinskoj obvezi. Apsolutno ću poštovati ljudski život. Trudit ću se sa svojim suradnicima da našim štićenicima ublažimo bol i učinimo ih i u starijoj dobi ispunjenima i zadovoljnima”, poručila je s. Basar.

U razgovoru s novinarom Informativne katoličke agencije, voditeljica doma naglasila je da će se o korisnicima “Domus vitae” skrbiti šest medicinskih sestara, tri njegovateljice, dvije kuharice te ostalo osoblje koje će im biti na raspolaganju. „Želja nam je da osiguramo stalnu medicinsku i drugu pomoć našim štićenicima, a posebno budućim pacijentima palijativne skrbi koji zbog teškoće stanja zahtijevaju stalni nadzor. O svim će se korisnicima medicinski brinuti i liječnik dr. Milan Glavaški“, rekla je u razgovoru s. Basar. Zahvalila je svima koji su pomogli da Dom za starije i teško bolesne osobe započne s radom, a posebno što će otok dobiti i odjel palijativne skrbi u tome domu.