Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen Župni pastoralni centar „Ivan Vajda“

Donji Miholjac (IKA )

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić blagoslovio je 28. listopada novoizgrađeni Župni pastoralni centar „Ivan Vajda“ u župi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu.

Na blagoslovu su bili i umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, donjomiholjački župnik preč. Josip Antolović, mons. Vlado Škrinjarić, mons. Vladimir Dugalić, svećenik Pečuške biskupije vlč. Ladislav Ronta, vlč. Stjepan Maroslavac, vlč. Slavko Kovačević, vlč. Drago Marković, vlč. Ivan Begović, vlč. Marin Putilin i vlč. Blaž Jokić.

Prije blagoslova župnik Antolović iznio je kratku povijest izgradnje Župnog pastoralnog centra koji se prostire na 320 m2 te pojasnio kako je Đakovačko-osječka nadbiskupija platila tri četvrtine troškova, a ostatak su donirali župljani, „Kirche in Not“ iz Njemačke i Švicarske, Grad Donji Miholjac, Osječko-baranjska županija, OŠ „A. Harambašić” te općine Magadenovac, Viljevo, Marijanci i Podravska Moslavina.

Nakon blagoslova nadbiskup Hranić je u župnoj crkvi slavio misu zahvalnicu koju je pjesmom animirao Mješoviti župni pjevački zbor „Sv. Cecilija“. U homiliji nadbiskup je rekao kako „zanimanje za Isusa i njegovu Crkvu nije ni danas prestalo. Svjedoči tome mnoštvo naroda koji se okuplja u njegovim crkvama. Isus nikoga nije tjerao od sebe, premda su ljudi oko njega imali razne motive. U ljudima se javlja osjećaj neke nove nade kada su oko ili u blizini Isusa. Zato i mi trebamo Isusovim srcem i očima susretati svakog čovjeka i nikoga ne odbaciti. To je i smisao postojanja ovog pastoralnog centra – okupljanje. Večeras smo zahvalni Bogu što je gradnja ovog pastoralnog centra nakon četiri godine privedena kraju. Hvala Bogu za to dovršeno djelo jer imamo prostor gdje se možemo okupljati oko Isusa, slušajući njegovu riječ“.

Svečana akademija upriličena je 26. listopada, na kojoj je vlč. Stjepan Maroslavac, svećenik rođen u Donjem Miholjcu, izložio biografiju preč. Ivana Vajde po kojem je Župni pastoralni centar dobio ime. Preč. Vajda je 66 godina svećeničkog života proveo u Donjem Miholjcu i to od 1916. do 1982. Rođen je u Nagy Ceteny u gornjoj Ugarskoj, današnjoj Slovačkoj 2. svibnja 1890. godine. Kao svećenik Pečuške biskupije došao je u Hrvatsku, u Donji Miholjac gdje je umirovljen 1965., a pokopan 7. veljače 1982. Vlč. Maroslavac iznio je i nekoliko većih pothvata župnika Vajde, a najveći je bila proslava Katoličkoga dana 1936. kada se u Donjem Miholjcu okupilo oko 10.000 vjernika iz mjesta i okolice. „Takvo mnoštvo naroda do danas se nije okupilo u Donjem Miholjcu. Na upit kako je mogao tolike godine provesti u stranom svijetu, preč. Vajda je odgovorio: ‘Nas su odgajali za svećenike sveopće Crkve. Došavši u Donji Miholjac suživio sam se sa svojim župljanima, a s druge strane naišao sam na ljubav i suradnju’, citirao je vlč. Maroslavac. Na akademiji je nastupio Župni mješoviti zbor „Sv. Cecilija“, Dječji župni zbor „Mir“ i Tamburaški orkestar Glazbene škole u Donjem Miholjcu.