Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljena obnovljena crkva sv. Ilije u župi Čemerno

Čemerno (IKA)

Župa sv. Ilije u Čemernom proslavila je 20. srpnja 2023. svetkovinu svog zaštitnika te blagoslov obnovljene župne crkve i oltara, izvijestila je Nedjelja.

Misu na kojoj je sudjelovalo oko 200 vjernika predslavio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Nakon uvoda u slavlje mons. Ćosić blagoslovio je crkvu koja je ponovno izgrađena nakon što su ju u Domovinskom ratu srušili srpski ekstremisti.

U homiliji je govorio o važnosti blagoslova. „Hebrejska riječ za blagoslov znači dar, milost, mir, a što su duhovni nebeski darovi koji dolaze od Boga i spuštaju se na čovjeka, prirodu ili stvari. Bog je izvor svakog blagoslova, koje daje onima koji ga traže – i to kao obećanje svoje trajne i djelotvorne blizine, dar svoje spasonosne moći, znak svoje stvarne i opipljive ljubavi i brige prema osobama i svemu stvorenome. Nema uspješnog života bez Božjeg blagoslova jer Bog je jedina prava i sigurna stvarnost našeg života. Emanuel, s nama Bog koji nas čuva, svojim licem obasjava, pogled svoj upravlja na nas i mir nam donosi“, istaknuo je propovjednik. Napomenuo je i da je čovjek pozvan blagoslivljati Boga.

Mons. Ćosić naglasio je da je važno da i ljudi jedni drugima budu blagoslov. „Ondje gdje smo blagoslov i blagoslivljamo, pripravljamo put Kristu, drugi se mijenjaju, a mi postajemo dobri: naše se srce ispunja mirom, duh milošću, razum mudrošću, pogled dobrotom, govor radošću, ruke nježnošću. To je ono što nas u svim životnim situacijama – duhovnim, tjelesnim, materijalnim – oslobađa brige i tjeskobe, daje nadu, hrabri i snaži u traženju puta koji vodi do Boga. S pravom, dakle, u našem narodu postoji izreka koja kaže: ‚Božjeg blagoslova nikad dosta‘“, kazao je. Na temelju svetopisamskih čitanja te života sv. Ilije izdvojio je tri važne pouke: kristalno čistu vjeru, molitvu i proročko poslanje.

Poslije homilije te ispovijesti vjere i sveopće molitve predslavitelj je blagoslovio i oltar u obnovljenoj crkvi.

Misu su suslavila sedmorica svećenika među kojima su bili kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić te župnik domaćin vlč. Ivo Jezidžić koji je na kraju mise uputio riječi zahvale. Druženje je nastavljeno uz obiteljski stol te zvuke narodnog melosa.

Župa sv. Ilije u Čemernom jedna je od 12 u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za svog nebeskog zaštitnika ima tog proroka. Sjedište župe je u Taračin Dolu. Župa se nalazi u gornjem toku rječice Misoče, oko sedam kilometara zračne linije sjeveroistočno od Ilijaša. Utemeljena je 1882. odvajanjem pojedinih mjesta od župe Sarajevo. Prva crkva sagrađena je 1888., a obnovljena je 1968. te prije rata 1991. Tijekom ratnih sukoba srpski ekstremisti srušili su crkvu, župnu kuću su opljačkali, demolirali i srušili, a Hrvate katolike su protjerali s tog područja. Ponovna izgradnja crkve na Taračin Dolu počela je 2013., a u međuvremenu je napravljena i filijalna crkva bl. Ivana Merza uz samu magistralnu prometnicu u Ljubini. Prema posljednjem blagoslovu obitelji, župa Čemerno imala je 103 vjernika u 59 obitelji, objavila je Nedjelja.