Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljena obnovljena kapela Duha Svetoga u Blatnici Pokupskoj

Blatnica Pokupska (IKA)

Obnovljena kapela Duha Svetoga u Blatnici Pokupskoj, filijali župe Šišljavić, blagoslovljena je u nedjelju 31. listopada.

Misno slavlje i blagoslov predvodio je sisački biskup Vlado Košić s kojim su koncelebrirali generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik Mladen Vidak, pokupski župnik mons. Franjo Ćuk i duhovnik kod časnih sestara u Lasinji Silvio Eljuga, a posluživao je đakon Željko Kovačić.

Kapela je obnovljena najviše donacijom Grada Karlovca, ali i sami su župljani u tome sudjelovali, osobito mještani Blatnice Pokupske. U kapeli staroj 103 godine, punih 30 godina, otkako je bila bombardirana u Domovinskom ratu, nije se slavila sveta Misa. Zato je blagoslov obnovljene kapele bio veoma važan događaj za mjesto i župu, na koji se okupilo veće mnoštvo vjernika.

Biskup je na početku svoje homilije čestitao svima koji su se ugradili u ovu obnovu te podsjetio kako su agresori prije 30 godina kao svoje mete posebno imali na nišanu baš katoličke crkve i kapele. Na okupiranom su području baš sve katoličke svetinje porušili, a teško su oštetili crkve i kapele koje su bile blizu crte razgraničenja.

„Ipak naš se narod vratio i nakon oslobođenja obnovili smo gotovo sve porušeno. Sada nas je pogodio potres, ali i te ćemo ruševine i kuća i crkvi obnoviti. Međutim najvažnije je koliko smo mi, kršćani, vidljivi i prepoznatljivi hram Duha Svetoga, mjesto susreta s Bogom. Kako nas Isus uči u evanđelju, ljubav prema Bogu i prema bližnjemu treba biti znak našeg raspoznavanja, da svi koji nas susretnu i upoznaju našu ljubav mogu podići svoj pogled uvis, prema Bogu i hvaliti ga. Među apostolima koji su primili Duha Svetoga, kako to lijepo prikazuje oltarna slika u kapeli, u središtu je Blažena Djevica Marija koja je bila puna Duha Svetoga i s kojim je surađivala u djelu Božjeg dolaska među nas ljude i našega spasenja. Molimo njezinu zaštitu i zagovor da osobito naši mladi i naše obitelji danas budu radosni navjestitelji evanđelja“, zaključio je biskup.

Župnik Vidak zahvalio je na kraju svima koji su pridonijeli obnovi kapele, a poslije mise se nastavilo kratko druženje uz kolače koje su ispekle vrijedne župljanke.