Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljeni tornjevi evanđelista bazilike Svete obitelji u Barceloni

Barcelona (IKA)

Četiri tornja svjetski poznate bazilike Svete obitelji (Sagrada Familia) u Barceloni, u čast četvorice evanđelista, svečano su blagoslovljeni u nedjelju 12. studenoga navečer, izvijestila je KNA.

Za vrijeme misnog slavlja, prvi put su osvijetljena četiri mramorna kipa na vrhovima tornjeva visokih 135 metara s likovima lava, bika, anđela i orla koji simboliziraju četiri evanđelista.

Simbole evanđelista isklesao je kipar Xavier Medina Campeny u bijelom mramoru.

Tornjevi s likovima anđela i orla, koji predstavljaju evanđeliste Mateja i Ivana, dovršeni su u rujnu. Lav, koji simbolizira evanđelista Marka i bik koji predstavlja Luku, na vrhove tornjeva postavljeni su već proteklih godina.

Četiri tornja evanđelista okružuju Isusov toranj, koji se još gradi i koji bi s 172,50 metara trebao biti najviši crkveni toranj na svijetu. Kad se potpuno dovrši, bazilika Svete obitelji trebala bi imati ukupno 18 tornjeva.

Apostolski nuncij u Španjolskoj nadbiskup Bernardito Auza opisao je baziliku kao „jednu od najvećih kršćanskih pjesama na zemlji“. To kameno umjetničko djelo pokazuje smjer prema najuzvišenijemu, k vječnosti, rekao je.

Bazilika Svete obitelji u Barceloni po nacrtu Antonia Gaudija gradi se od 1882. i spada među najpoznatije crkvene građevine na svijetu, a 2005. uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Papa Benedikt XVI. udijelio joj je naslov „basilica minor“.

Bilo je predviđeno da bude dovršena 2026., na Gaudijev stoti rođendan, ali je dovršetak odgođen na neodređeno vrijeme zbog zastoja radova uslijed pandemije koronavirusne bolesti.