Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljeno gradilište i kamen temeljac crkve Sv. Ivana Pavla II. u Petrinji

Petrinja (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 22. listopada, na blagdan sv. pape Ivana Pavla II., svečano misno slavlje u istoimenoj petrinjskoj župi te tom prigodom blagoslovio gradilište i kamen temeljac buduće župne crkve koji je za posjeta Zagrebu 2011. godine blagoslovio i papa Benedikt XVI.

U koncelebraciji bili su biskupski vikar mons. Marko Cvitkušić i petnaestak svećenika, a na početku sve okupljene pozdravio je župnik fra Mate Bašić, istaknuvši veliku radost svih župljana koji su dugo čekali taj dan.

U homiliji biskup je podsjetio kako je ta župa osnovana prije 10 godina i vjernici su se okupljali u neprikladnim uvjetima, a kako je bilo moguće. „Od danas gradi se nova crkva i uz to župna kuća i pastoralni centar, gdje će se odvijati život župe u budućnosti. Zazivamo i molimo svi Božji blagoslov i zagovor našeg dragog svetog pape Ivana Pavla II., na ovo djelo i na njegovu budućnost“, rekao je biskup, istaknuvši kako se crkva Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji gradila u skladu s mogućnostima osam godina, pa je tako pred vjernicima te župe vjerojatno dug put i za gradnju te crkve.

U nastavku biskup se osvrnuo na papu Ivana Pavla II., poručivši kako je nemoguće iznijeti sve što je činio i čime nas je zadužio taj sveti Papa čije ime nosi ta župa i crkva koja će se tu izgraditi. „On je doista bio papa koji je zaslužio naziv Veliki jer je neizmjerno puno učinio za Crkvu, a time i za cijeli svijet. Bez sumnje zbog njegova je utjecaja pao komunizam i srušio se berlinski zid 1989. I naša Domovina zahvaljuje mu na potpori, i to upravo kad nam je bilo najpotrebnije, kad se stvarala samostana država Hrvatska, kad nas je agresorski rat kanio slomiti, kad smo se borili za opstanak. On je stao uz naš narod, nije bio neutralan niti dalek. Sveta Stolica nas je kao neovisnu državu priznala dva dana prije zajedničkog priznanja zemalja tadašnje Europske zajednice, 13. siječnja 1992. Pokazao nam je svoju blizinu i tako što je u samom ratu 1994. došao u našu zemlju i rekao da Hrvati imaju pravo na svoju slobodu. No, možda najveće djelo za naš narod učinio je 3. listopada 1998. kada je na Mariji Bistrici proglasio blaženim našeg pastira kardinala Alojzija Stepinca. Zato često volim svetog papu Ivana Pavla zvati i Ivanom Pavlom Hrabrim. On nas je poznavao i volio. U Zadru 2003. dirljivo je sažeo svoju privrženost, rekavši nam: Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski!… Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio! Stoga nije čudno da smo ga na kraju posljednjeg njegova posjeta Hrvatskoj ispratili poklicima: Ivane Pavle, mi te volimo!“

Biskup je ustvrdio i kako će crkva koju gradimo u čast Božju, a posvetit ćemo ju u spomen na svetog Papu Ivana Pavla II. biti spomenik naše ljubavi i zahvalnosti. „Ljubavi prema Kristu i zahvalnosti što nam je po svojem svetom učeniku papi Ivanu Pavlu II. pomogao kad nam je bilo najteže, što je bio uz nas kad su nas svi ostavili, što je znao razlikovati pravdu i nepravdu, istinu i laž, te i nas zove na ljubav prema Kristu i zahvalnost za svaki primljeni dar. A ima li išta što nismo primili? I naši životi i svi dobri ljudi koje smo upoznali i sve naše namisli i dobro koje nam se daje, nije li sve iz ruke Božje?“

Osvrnuo se i na pitanja kako će se graditi ta crkva te poručio da će to biti ljubavlju i samo ljubavlju. „Naš je župnik fra Mate već pun žara započeo okupljati oko ovog pothvata svoje župljane, ali i sve ljude dobre volje, kako u Petrinji, tako i u Domovini i inozemstvu. Jedno ste dakle, vi, župljani ove župe na koje i ja upućujem molbu da pomognete, jer ovo će biti vaš duhovni dom. Drugo su sredstva Sisačke biskupije, koja ona prima iz svih naših župa, a treće Biskupija će u ovu gradnju ulagati i sredstva koja dobije od HBK, što nam pripadaju iz državnog proračuna prema ugovorima Svete Stolice i RH. Tako treba odmah jasno reći da donacije koje smo primili i primamo radi sanacije i gradnje porušenih crkvenih objekata neće se trošiti na ovu gradnju. Jer treba poštivati nakane darivatelja. Uskoro će se početi obnavljati crkva sv. Bartola u Hrastovici i tamo ćemo ulagati sredstva iz donacija, konkretno dobivena od Splitsko-makarske nadbiskupije. Neka Gospodin blagoslovi ovaj naš posao, neka bude na početku, tijekom čitave gradnje i na kraju ove važne i potrebne gradnje.

Neka nas ovaj posao ujedini da, kao što hram Božji raste podizan na čvrstom temelju i građen od mnogih kamenja koja se u njega ugrađuju, tako i mi hram smo Božji i trebamo jedni druge da bismo zajedno rasli prema svojoj punini u Duhu Svetome. Neka bude ljubav prema Kristu i njegovom slugi papi Ivanu Pavlu II. izraz naše trajne zahvalnosti za sve dobro koje nam čini i koje dobivamo iz njegove ruke“, zaključio je biskup nakon čega su on i župnik fra Mate potpisali povelju koja će biti ugrađena u temelje, a zatim je biskup i blagoslovio kamen temeljac i buduće gradilište.

Slavlju su uz brojne okupljene vjernike te župe nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik župana sisačko-moslavačkog Mihael Jurić, gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes, predstavnici vojske, policije i vatrogasaca, braniteljskih udruga i kulturno umjetničkih društava. Misno slavlje pjesmom je animirao Mješoviti pjevački zbor studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, a uveličali su ga i franjevački bogoslovi.

Nakon mise održan je blagoslov s moćima sv. Ivana Pavla II., a proslava je zaključena zajedničkim objedom svih okupljenih.

Uoči tog važnog događaja za grad Petrinju, Sisačku biskupiju i tu župu održana je devetnica od 13. do 21. listopada te trodnevnica od 19. do 21. listopada. Prvi dan trodnevnice predvodio je fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru, drugi dan predvodio je fra Dragan Grizelj, bivši župnik, a sada gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu, a treći dan fra Marko Ćosić, župni vikar u Karlovcu, a mladomisnik te petrinjske župe.