Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljeno jedino zvono na teritoriju župe Gornja Komušina

Gornja Komušina (IKA)

Na groblju Kovačevine u Župi Sv. Petra i Pavla u Gornjoj Komušini, na spomen svi vjernika pokojnika – Dušni dan, u utorak 2. studenoga, blagoslovljeno novo zvono, objavila je Nedjelja.

Misu i obred blagoslova predslavio je bivši župnik Donje Komušine i čuvar Gospina svetišta u Kondžilu mons. Ante Meštrović, fojnički arhiđakon i prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog.

S njim je suslavio umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije rodom iz Komušine vlč. Josip Pavlović.

Nakon pozdrava, mons. Meštrović je, kao opunomoćenik vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, blagoslovio novo zvono, kojim je potom pozvonio Ivan Ilić, jedan od rijetkih koji stanuje na teritoriju župe Gornja Komušina te aktivno pomaže župniku preč. Borisu Salapiću.

U homiliji je mons. Meštrović istaknuo značaj Dušnog dana, rekavši da je „lijepo da mnogi iz ovog kraja nisu zaboravili svojih pokojnika i rado dolaze i uređuju groblja, mole se za svoje drage i uređuju njihove grobove, groblja i kapelice“. „Time pokazujemo svoju vjeru u vječni život, poštovanje i ljubav prema svojim pokojnima“, ustvrdio je.

Nakon popričesne molitve predslavitelj je zahvalio svima koji su pomogli u nabavi zvona i pri ostalim radovima. Zahvalu je izrekao u ime župnika Salapića, koji je u to vrijeme slavio misu na drugom groblju župe Gornja Komušina – Metaljka, jer su mnogi vjernici došli iz dalekih krajeva, i trebali su se na vrijeme vratiti svojim poslovima i obvezama.

Nakon slavlja, nazočnima je nekoliko praktičnih i korisnih riječi te napomena uputio Tomo Grgić radi čuvanja i uređenja groblja.

Zvono na grobljanskoj kapeli sv. Jurja nabavljeno je nedavno nakon djelomične obnove bogoslužnog prostora koja je obuhvaćala zamjenu stolarije, radove na vanjskoj fasadi, unutarnju restauraciju te uređenje novog predulaza.

Zvono je težine 35.4 kilograma i nosi natpis: „Sv. Jurju, moli za nas“. Izliveno je u ljevaonici Grassmayer u Innsburcku, 2018. godine. Dar je župljana Gornje Komušine koji gravitiraju navedenom groblju, a njegova je cijena iznosila: 5852.34 konvertibilnih maraka (više od 22 tisuće kuna).

To je jedino zvono na teritoriju župe Gornja Komušina, jer je u prošlom ratu župna crkva Sv. Petra i Pavla u potpunosti srušena i još uvijek nije obnovljena, izvijestila je Nedjelja.