Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogoslovi održali akademiju „Srce i riječ za Vukovar“ i hodočastili u Grad heroj

Zagreb (IKA)

Tradicionalna svečana akademija „Srce i riječ za Vukovar“ održana je u srijedu 17. studenoga u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, a program su ove godine pripremali bogoslovi pete godine.

Program je vodio bogoslov pete godine Domagoj Topić. Na samom početku intonirana je državna himna „Lijepa naša domovino“ u izvedbi bogoslovnih pjevača, a nakon himne nazočnima se prigodnim govorom obratio rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak. Pjesmu Mislava Kontića „Pjesma Vukovaru“ recitirao je bogoslov pete godine Frano Bijelić, a potom su bogoslovni pjevači izveli pjesmu „Vjerujem da izbavitelj moj živi“. Akademija je ove godine bila obilježena prisjećanjem na djelovanje franjevaca na području Vukovara tijekom okupacije i pada grada, na što su se bogoslovi prisjetili kroz film „Vukovarski franjevci u Domovinskome ratu“. Nakon filma bogoslovni pjevači otpjevali su pjesmu „Vukovar, Vukovar“ Zlatnih dukata. Uslijedila je molitva u dvorištu Bogoslovije koju je predvodio duhovnik vlč. Anto Pavlović. Na kraju molitvenog dijela bogoslovi i poglavari zajedno s redovnicama su upaljene lampione u bojama hrvatske trobojnice postavili u obliku križa na sredini dvorišta.

U četvrtak 18. studenoga grupa od 20-ak bogoslova zajedno s prefektom vlč. Josipom Đurinom i duhovnikom vlč. Antom Pavlovićem uputili su se u Vukovar gdje su sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 30 godina od okupacije grada. Dolaskom u Vukovar uputili su se u franjevački samostan gdje su ih srdačno i gostoljubivo dočekali franjevci. Potom su otišli do Vodotornja gdje su dočekali kolonu sjećanja kojoj su se priključili i predvodili pobožnost krunice. Stigavši na Memorijalno groblje bogoslovi i njihova pratnja nazočili su polaganju vijenaca kod spomenika svim poginulima i nestalima u Domovinskom ratu. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održana je misa za sve poginule i nestale koju je prevodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško na kojoj su sudjelovali i bogoslovi. U Bogosloviji je ostatak bogoslova sudjelovao u misi za Domovinu koju je navečer služio rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak.