Budi dio naše mreže
Izbornik

Bolji uvjeti za rad s djecom Caritasova Obiteljskog savjetovališta

Zagreb (IKA)

Obiteljsko savjetovalište Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobilo je novi, prostraniji prostor za rad s djecom u prostorima uprave Caritasa u Babonićevoj 121, koji je prikladno opremljen didaktičkom opremom zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog Caritasa i darovateljima, izvijestio je zagrebački Caritas.

Stručnjaci savjetovališta uočili su sve veće potrebe da se djecu predškolske i školske dobi hitno uključi u terapiju zbog različitih trauma i poteškoća, za što je bilo potrebno proširiti metode savjetodavnog rada s djecom kroz različite igre, kazalište lutaka i druga didaktička pomagala kao medije izražavanja i rješavanja problemskih situacija.

Razlog više je i činjenica da se unutar redovnog sustava u Hrvatskoj takva pomoć predugo čeka, što komplicira tegobe s kojima se djeca muče, a roditelji ne znaju kako ih zaštiti od takve okoline i ojačati da se s time nose.

Prostor je opremljen zahvaljujući darovateljima te financijskoj podršci Hrvatskog Caritasa iz sredstava državnog proračuna odobrenih temeljem Ugovora o Caritasu Katoličke Crkve u Hrvatskoj. U pogledu opremanja savjetovališta – najviše se uložilo u materijale za rad s djecom. Kupljen je tepih, stol, lutke, terapeutske slikovnice, kazalište, pijesak i raznolik materijal kojim se potiče kreativno izražavanje djece i ulazak u svijet njihovih percepcija, potreba i emocija.

Obiteljsko savjetovalište provodi individualne tretmane, bračne ili partnerske tretmane, grupne tretmane, duhovne razgovore i psiho-testiranje. U savjetovalištu rade dvije djelatnice i pet stručnih volontera. U timu su psiholog, ADI savjetnica, socijalni radnici, odgojitelj, svećenik te psihoterapeuti različitih pravaca – logoterapeuti, realitetni terapeuti. Svi djelatnici i volonteri uključeni su u superviziju specijalista psihijatra prof. dr. sc. Križe Katinića.

Savjetovalište je uključeno i u projekt psihosocijalne pomoći i integracije za raseljene ukrajinske obitelji i djecu za koje organizira kreativne radionice i družionice zajedno s djelatnicama Caritasove socijalne službe.

Tijekom 2023. godine Caritasovo Obiteljsko savjetovalište imalo je ukupno 629 klijenata među kojima je bilo stotinjak djece, koji su bili uključeni u 1.717 tretmana.

Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati, a četvrtkom od 8 do 18 sati.