Budi dio naše mreže
Izbornik

Borba za opstanak kršćana u Svetoj zemlji

Vatikan (IKA)

Sveta Stolica vrlo je zabrinuta za opstanak kršćana u Svetoj zemlji, istaknuo je u razgovoru za agenciju SIR u petak 11. rujna pročelnik Kongregacije za istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri, komentirajući drastični porast broja zaraženih koronavirusom u Izraelu i sve veće mjere štednje.

Uz veliku gospodarsku i socijalnu krizu u regiji nastavlja se izvanredno stanje u kojem svakodnevno stižu nove vijesti o novozaraženima, preminulima i porastu broja bolničkih pacijenata, istaknuo je kardinal.

Razgovor je vođen u povodu Kolekte za Svetu zemlju kojom Crkva u cijelom svijetu iskazuje solidarnost s tamošnjim kršćanima, a koja će se ove godine zbog pandemije umjesto tradicionalno u Velikom tjednu prikupljati u nedjelju 13. rujna. Kardinal Sandri istaknuo je da su ti milodari najvažnija osnova za nastavak kršćanske prisutnosti na svetim mjestima, ponovno upozorivši da kršćane u toj regiji ne ugrožava samo Covid 19 već i ratovi, napetosti, terorizam i progoni.

„Postaje vupitno hoće li kršćanska vjera uopće opstati na području na kojem je sam Isus Krist živio i djelovao”, upozorio je kardinal. Pozvao je sve vjernike da prikupljanjem milodara za Svetu zemlju krenu na hodočašće u mislima i molitvi, što će predstavljati važni znak solidarnosti.