Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna čestitka novoosnovane Zaklade sestara svetog Franje u Hrvatskoj

Cugovec (IKA)

Zaklada sestara svetog Franje u Hrvatskoj uputila je u srijedu 22. prosinca 2021. božićnu čestitku u kojoj je izvijestila o svom djelovanju, nakon što su sestre napustile Hrvatsku.

„Protekla godina nam je, kao i cijelom svijetu, bila obilježena koronavirusom i poteškoćama koje ta opaka bolest sa sobom nosi. Tome su se pridružili izazovi naše svakodnevnice s kojima se u domu umirovljenika redovito susrećemo. Kao što već znate, u ožujku 2020. naše su časne sestre uslijed naglog širenja virusa morale napustiti Hrvatsku.
U međuvremenu je postalo jasno da se one zbog svoje životne dobi i zdravstvenog stanja neće moći vratiti u Cugovec. Kongregacija u Vierzehnheiligenu već nekoliko godina bilježi pad redovničkih poziva što ju stavlja pred brojne strukturne izazove, a srednjoročno gledano, ona više neće biti u mogućnosti financijski podupirati Stepinčev dom. Dugo smo svi skupa razmišljali na koji način bi se našem Stepinčevom domu ipak mogla osigurati kvalitetna budućnost.
Odlučili smo osnovati Zakladu koja će preuzeti upravljanje nad našim domom. Što to konkretno znači? U prvom redu, trebalo je izraditi statut zaklade, dakle njezin pravni okvir, kojim se određuje djelokrug i način djelovanja. Nakon intenzivnog rada već je u travnju 2021. osnovana Zaklada Kongregacije sestara svetog Franje.
Uistinu smo sretni što smo pronašli način upravljanja kroz koji će se poštivati kršćansko-franjevačka načela koja su naše osnivateljice, Kongregacija sestara svetog Franje iz Vierzehnheiligena, od prvog dana utkale u temelje svoga djelovanja na prostoru Hrvatske“, piše u čestitci.

Iz Zaklade su zahvalili svojim osnivačicama, potom svim vrijednim ljudima koji su uključeni u rad zaklade te svim prijateljima i podupirateljima. Kao što se može pročitati u njezinom biltenu, Zaklada je ubrzo nakon osnutka bila aktivna na raznim poljima. Stoga zahvaljuju i svima koji su dali svoj doprinos, kao i svima koji kane ubuduće pratiti i podupirati njihov rad.

„Hvala i svima koji su preuzeli dužnost u Upravnom odboru, a najveći izraz zahvalnosti dugujemo našim dragim i vrijednim djelatnicima Stepinčeva doma kao i našim dragim korisnicima koji su prvi i posljednji razlog svih naših napora! Neka sve vas blagoslovi dragi Bog i neka vam bude utjeha na svim vašim putevima! Svima vama želimo sretan Božić i blagoslovljenu novu 2022. godinu!“, poručili su iz Zaklade.