Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna poruka apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue

Zagreb (IKA)

Poruku apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue za Božić 2023. prenosimo u cijelosti.

Božićna poruka Apostolskog nuncija

Znak jaslica!

„Čudesan znak jaslica, tako drag kršćanskom narodu, oduvijek pobuđuje divljenje i čuđenje. Prikaz Isusova rođenja ima isto značenje kao i jednostavan i radostan navještaj otajstva utjelovljenja Božjega Sina. Jaslice su poput živog Evanđelja koje se izlijeva sa stranica Svetoga pisma. Dok promatramo božićni prizor, pozvani smo uključiti se u duhovni hod, privučeni poniznošću Onoga koji je postao čovjekom kako bi susreo svakog čovjeka. I otkrivamo da nas On ljubi do te mjere da je postao jedno s nama kako bismo i mi mogli postati jedno s Njime.“

Ovim je riječima Papa Franjo započeo Apostolsko pismo Admirabile Signum koje je napisao u Grecciu 2019. godine. Greccio je, kao što znamo, mjesto u kojem su na poticaj Franje Asiškoga prvi put postavljene jaslice. Taj čudesan znak ove godine navršava 800. godina i upravo poput Evanđelja, uopće nije ostario. Njegova je poruka aktualna, njegova je privlačnost uvijek ista. Generacije i generacije obitelji zaustavljale su se pred tim svetim prikazom da bi se pomolile i nadahnule.

Upravo s pogledom na jaslice svakoj obitelji želim poželjeti da, dok dajemo slavu Bogu na visinama, izmoli mir na zemlji svim ljudima koje Gospodin ljubi. Naše misli, ove godine više nego ikad, ne mogu ne otići u onu zemlju u kojoj su bile postavljene prve jaslice, ali ne kao znak već u stvarnosti. U toj zemlji, koja je čula pjesmu anđela koji su navijestili mir, ove godine, umjesto anđeoskih melodija, odjekuju zaglušujuća grmljavina bombi, pucnjevi topova, očajnički vapaji majki koje plaču za svojom djecom kao i vapaji brojne ranjene i nestale djece koja oplakuju gubitak svojih roditelja. Ove se godine više nego ikada želimo ujediniti u talijanskoj adventskoj pjesmi koja kaže:

Dođi Gospodine: zemlja u plaču uzdiše.
Gospodine, svrni svoj pogled,
i dođi nam u pomoć,
siđi sa zvijezda,
o, Kralju nebeski.
Dođi, zvijezdo jutarnja,
upravljaj naše korake u miru.

Sretan Božić svima i blagoslovljena nova godina!