Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna poruka subotičkog biskupa Ferenca Fazekasa

Subotica (IKA)

Božićnu poruku subotičkog biskupa Ferenca Fazekasa upućenu 15. prosinca 2023. prenosimo u cijelosti.

Drage moje sestre i braćo u Kristu!

Osvjedočeni smo da živimo u teškim vremenima te nas često obuzima tjeskoba uslijed zbivanja koja nas okružuju: okrutna ratovanja, razaranja, nečovječnosti, iskorištavanja pa čak i izrabljivanja drugih. Zatečeni smo nerijetko i iznenadnim prirodnim katastrofama: potresima i epidemijama. Svjesni svega toga, mnogi već iščekuju skorašnji konac ovoga svijeta.

Međutim, kroz povijest je uvijek bilo mučnih razdobljâ poput ovih danas. A mi kršćani pritom vjerujemo da ne možemo znati vrijeme svršetka ovoga svijeta, budući da ga dobri Bog određuje. Dok se taj svršetak ne zbude, živimo u nadi da je dobri Bog već došao među nas, On je uz nas, i danas hoda s nama da bi nam bio utješni suputnik.

Sveti Irenej, lionski biskup i poznati crkveni naučitelj iz drugoga stoljeća, u jednom poglavlju svog glavnog djela „Protiv krivovjerja“ govori nam o značajnosti utjelovljenja Božje Riječi, Sina Božjega. Iz ove njegove rasprave želim s vama podijeliti neke misli. „Proroci, koje je sama Riječ Božja obdarila proročkom karizmom, navješćivali su Njegov tjelesni dolazak. U tom je dolasku po Očevoj volji ostvareno jedinstvo i zajedništvo između Boga i ljudi. A Božja je Riječ od početka unaprijed navješćivala da će ljudi vidjeti Boga i da će On živjeti i saobraćati s njima na zemlji, da će biti uz svoj stvor… On će učiniti da mu služimo u svetosti i pravednosti cijeli svoj život (usp. Lk 1,74 – 75), da bi čovjek u jedinstvu s Božjim Duhom došao u Očevu slavu“. (Božanski Časoslov, I. svezak, 195. strana).

Iz ovih riječi sv. Ireneja odjekuje radosna poruka Božića. Zato danas zahvaljujmo našem Nebeskom Ocu koji nas ljubi po svom utjelovljenom Sinu i našem Životvorcu, Duhu Svetom. Ukoliko naša zahvala bude iskrena i živa, onda ćemo u svakom čovjeku gledati svoga brata i istinsku radost donijeti ovome svijetu. Tako ćemo ne samo poželjeti sretan Božić jedni drugima, nego ćemo to i činiti. U tom nastojanju neka nam na pomoć bude naš Otkupitelj koji je rođenjem došao na svijet.

Svima vama želim blagoslovljeni i čestit Božić te obilje Božje milosti u novoj godini!

✠Franjo, v.r.
biskup